Mänsklighetens framtid hänger på en skör tråd, vävd av tro, hopp och fusion. Och störst av dem är måhända fusionen. Det handlar om att i en laboratoriemiljö skapa en konstgjord sol i miniatyrformat, för att tillvarata den enorma energi som frigörs då två väteatomer slås samman till det tyngre grundämnet helium.
Ännu har forskarna inte riktigt knäckt koden, men i mitten av december lyckades det statliga Lawrence Livermore National Laboratory i Kalifornien utvinna snäppet mer energi än vad som går åt för att driva fusionsprocessen. Många trodde det vore omöjligt, åtminstone via laserdriven teknik.
I 70 år har fusionen kittlat vår kollektiva fantasi, med en vision där civilisationen och tekniken når simultant klimax. Men precis som i legenderna om Kung Artur och dennes sökande efter den heliga graalen har verkligheten kantats av frustration och cliffhangers. Fusion är det eviga löftet, som ständigt ligger cirka 30–50 år i framtiden. Varje rubrik om nära förestående ”genombrott” har slutat i besvikelser. Tillbaka till ritbordet, Einstein.
ANDRA LÄSER

Skolor
Helsingfors skolor satsar på regnbågsworkshop, men alla får inte delta – HBL besökte Norsen
22.03.2023 11:20

Helsingfors
Alla lik får inte plats när allt fler dör i Helsingfors – ny lösning kostar 10 miljoner
22.03.2023 10:03

Donald Trump
Analys: Trump spelade oss ett skickligt spratt och blev martyren han älskar vara
22.03.2023 07:20

Privatekonomi och konsumentfrågor
”Det är inte mystiskt att diskutera lönen” – så gör du för att förhandla till dig högre lön
22.03.2023 05:00
