Ledare: Ett steg närmare energins heliga graal?

Att greppa solens kraft i handflatan – detta är den framstegstroende människans kollektiva dröm. Nyss tog vi ett litet steg närmare gudomlighet, i form av fusion, en obegränsad och ren energikälla. Men än kan vi varken tända cigarren eller korka champagnen.

För första gången har man i laboratoriemiljö lyckats skapa ett energiöverskott via fusion.
LedareTorsten Fagerholmtorsten.fagerholm@hbl.fi
28.12.2022 10:25
Mänsklighetens framtid hänger på en skör tråd, vävd av tro, hopp och fusion. Och störst av dem är måhända fusionen. Det handlar om att i en laboratoriemiljö skapa en konstgjord sol i miniatyrformat, för att tillvarata den enorma energi som frigörs då två väteatomer slås samman till det tyngre grundämnet helium.
Ännu har forskarna inte riktigt knäckt koden, men i mitten av december lyckades det statliga Lawrence Livermore National Laboratory i Kalifornien utvinna snäppet mer energi än vad som går åt för att driva fusionsprocessen. Många trodde det vore omöjligt, åtminstone via laserdriven teknik.
I 70 år har fusionen kittlat vår kollektiva fantasi, med en vision där civilisationen och tekniken når simultant klimax. Men precis som i legenderna om Kung Artur och dennes sökande efter den heliga graalen har verkligheten kantats av frustration och cliffhangers. Fusion är det eviga löftet, som ständigt ligger cirka 30–50 år i framtiden. Varje rubrik om nära förestående ”genombrott” har slutat i besvikelser. Tillbaka till ritbordet, Einstein.

ANDRA LÄSER