Två veckors vila för 95-åriga drottning Elizabeth

Storbritanniens 95-åriga drottning Elizabeth har uppmanats av läkare att vila de kommande två veckorna. Det meddelar Buckingham Palace på fredagskvällen.

Storbritanniens 95-åriga drottning Elizabeth har ordinerats "minst två veckors vila" av läkare. Arkivbild.
"Som en uppföljning till deras tidigare råd om att drottningen bör vila några dagar, säger drottningens läkare att hon nu bör vila minst de kommande två veckorna", står det i uttalandet.
Drottningen beklagar att beskedet bland annat innebär att hon inte kan närvara vid en minnesfestival den 13 november, enligt uttalandet. Däremot är drottningen enligt Buckingham Palace "fast besluten" att delta dagen därpå i den nationella ceremonin för att minnas och hylla krigsveteraner.
På tisdagen återupptog drottningen sina offentliga sysslor. Drottning Elizabeth hade då tagit en paus sedan hon lagts in på sjukhus över en natt i förra veckan, "för förberedande undersökningar", enligt brittiska hovet.
Elizabeth höll både en videokonferens och talade med nyligen ackrediterade utländska ambassadörer från sin nuvarande hemvist på slottet Windsor.
Med ålderns rätt har drottningen för första gången setts använda käpp i publika sammanhang.
Elizabeth hade meddelat att hon tänkte närvara vid miljömötet COP26 i Glasgow nästa vecka. Men sent i tisdags meddelade Buckingham Palace att drottningen tackar nej till mottagningen i Glasgow på måndag.

ANDRA LÄSER