Zidane bidar sin tid

Jobbet som Frankrikes förbundskapten var jobbet Zinedine Zidane ville ha. Mannen som trollband en hel fotbollsvärld kring millennieskiftet kan välja och vraka mellan tränarjobben, men han nöjer sig inte med vad som helst.

Zinedine Zidane väntar på att rätt jobb ska dyka upp.
Jonatan Sparvjonatan.sparv@hbl.fi
29.01.2023 06:00
Strax innan VM i Qatar fick Zinedine Zidane frågan om vi kan förvänta oss att återigen se honom längs med sidlinjen iklädd sin tränarkostym inom en snar framtid. Den artige fransmannen är inte känd för sina snabba repliker eller för att ge medierna några rubriker, men i det här fallet satte hans svar fart på rykteskarusellen.
”Det är inte långt borta. Vi väntar en stund, en liten stund. Snart så.”
Det Zidane antogs syfta på var jobbet som Frankrikes förbundskapten. Den tidigare storstjärnan har inte tagit sig an några tränarjobb sedan sin sejour i Real Madrid där han skördade stora framgångar. Tre Champions League-titlar på sina första två och ett halvt år som A-lagstränare är inget man skrattar bort.
Zidane såg en möjlighet att återvända till tränarbänken genom att ta över efter Didier Deschamps efter VM. Men Frankrike tog sig till final och var en hårsmån från att försvara VM-guldet. Deschamps kontrakt förlängdes fram till 2026 efter turneringen.
Det sparkade i gång debatten i Frankrike. Det franska fotbollsförbundets (FFF) president Noel Le Graet ställde upp på en intervju för radiokanalen RMC. Där fick han frågan om han hade hört ryktet om att Zidane var aktuell för jobbet som Brasiliens förbundskapten.
”Nej, men han kan göra vad han vill. Jag bryr mig inte. Jag har aldrig träffat honom och vi har aldrig funderat på att inte fortsätta med Didier”, svarade Le Graet.
Skulle det inte vara hjärtskärande för franska fotbollsfans att se Zidane träna Brasilien? frågade reportern, varpå Le Graet svarade: ”Jag kunde inte bry mig mindre”.
På frågan om Zidane hade ringt honom svarade presidenten ”Verkligen inte. Jag skulle inte ens ha svarat på ett samtal från honom”.

Orsakade storm

Detta fick Fotbollsfrankrike att ryta till. Inte på grund av att Le Graet var nöjd med Deschamps och därmed inte ville fundera på några andra alternativ. Men på grund av den avisande och respektlösa ton presidenten använde.
Superstjärnan Kylian Mbappé gav förbundspampen Le Graet en känga för att han inte visade respekt för Frankrikes största fotbollsspelare genom tiderna. Även Real Madrid och Frankrikes idrottsminister Amelie Oudea-Castera reagerade starkt på uttalandena.
Noel Le Graet och Didier Deschamps.
Det ökade trycket på Le Graet, som var i blåsväder sedan tidigare. Tidningen So Foot publicerade en artikel i september där man avslöjade anklagelser om sexuella trakasserier, mobbning och olämpligt beteende inom det franska fotbollsförbundet. En del av påståendena var direkt riktade mot Le Graet.
Från förbundets sida slog man ifrån sig anklagelserna. Frankrikes idrottsministerium startade ändå en utredning för att gå till botten med det hela.
För Le Graets del var kommentarerna om Zidane droppen som fick bägaren att rinna över. Han har nu blivit avstängd från sina arbetsuppgifter som president i väntan på att utredningen är färdig. Mycket talar för att han har gjort sitt inom förbundet.
Man kan såklart tycka vad man vill om att avslöjanden om misstänkta sexuella trakasserier inte leder till några åtgärder, medan relativt harmlösa uttalanden om en stor fotbollsprofil gör det. Det man kan konstatera är hur som helst att Zidanes status i Frankrike och inom fransk fotboll är och förblir hög.

Väntar på rätt läge

Zidane lär såklart vara besviken över att ett av de få jobb han hade kunnat tänka sig inte ser ut att vara tillgängligt inom någon snar framtid. Sedan fransmannen lämnade Real Madrid för första gången i maj 2018 har det spekulerats mycket kring hans nästa klubb- eller landslagsadress.
Zidane lyftes fram som en av de hetaste kandidaterna att ersätta José Mourinho i Manchester United under sin nio månader långa paus mellan sejourerna i Real Madrid. Även tränarjobben i Chelsea och Juventus lyftes fram som alternativ. I stället blev det en återkomst till Real Madrid och i maj 2021 lämnade han klubben igen.
Nu befinner han sig i limbo. Men det verkar han vara helt okej med.
Zidane ger sällan intervjuer, men han gjorde en med L'Équipe förra året. Zidane sade att han som spelare hade möjligheten att välja och vraka mellan vilka klubbar som helst.
”Som tränare finns det inte 50 olika klubbar jag kan gå till. Det finns två eller tre alternativ. Om jag åter ska träna en klubb så ska jag göra det för att vinna. Det säger jag med största ödmjukhet. Det är därför jag inte kan ta mig an vilken klubb som helst.”
Som tränare finns det inte 50 olika klubbar jag kan gå till. Det finns två eller tre alternativ. Om jag åter ska träna en klubb så ska jag göra det för att vinna. Det säger jag med största ödmjukhet. Det är därför jag inte kan ta mig an vilken klubb som helst.
Zinedine Zidane
Premier League verkar vara uteslutet på grund av språket. Zidane förstår engelska men behärskar det inte till fullo. Han vill ha bästa möjliga förutsättningar för att vinna.
Utifrån det man vet om Zidane och hans sätt att jobba finns det endast tre klubbar som kan vara aktuella: hans gamla klubbar Juventus och Marseille (om klubben är tillräckligt stark för att slåss om de största titlarna) eller en tredje sejour i Real Madrid.
Det återstår att se var Zidane hamnar, men bråttom har han inte. Han har – till skillnad från många andra tränare – inget behov att hävda sig. Han har inget att bevisa.

Källor: The Athletic, L'Équipe

ANDRA LÄSER