Filmrecension: Maverick är tillbaka, äntligen

Actionfilmen Top gun, som utspelar sig bland piloter i försvaret, är tillbaka och är alldeles underbar. Sällan lyckas en uppföljare förvalta sitt originalmaterial så väl som Top gun: Maverick – en film som på många sätt överglänser föregångaren från åttiotalet.

Tom Cruise som Pete "Maverick" Mitchell, en av flygvapnets bästa piloter.
26.05.2022 07:28 UPPDATERAD 16.06.2022 17:12

ACTION

Top gun: Maverick

Regi: Joseph Kosinski. Manus: Ehren Kruger, Eric Warren Singer, Christopher McQuarrie. Foto: Claudio Miranda. I rollerna: Tom Cruise, Miles Teller, Jennifer Connelly, Jon Hamm, Glen Powell, Lewis Pullman, Ed Harris, Val Kilmer. 131 min. F12
Det finns få saker jag älskar lika ohämmat som actionfilmer från slutet av åttiotalet och början av nittiotalet. Die hard, Lethal weapon, Speed, Point break, The long kiss goodnight. Det är fråga om nostalgi såklart, det är min barndom, men också något annat. Actionfilmen var enklare, mindre i skala, de stora gesterna omgivna av ett försök till koherent narrativ i alla fall. Det var inte alltid trovärdigt (Bruce Willis som överlevde diverse fall ner i hisschakt och ut ur fönster på Nakatomi Plaza), men det fanns något slags försök till förankring.
Nostalgicykeln blir hela tiden kortare, det mesta ska återupplivas på ett eller annat sätt. Actionfilmerna har varit någorlunda förskonade men nu har turen kommit till Top gun, Tony Scotts flygardrama från 1986. Tom Cruise spelade Maverick, en våghalsig stridspilot som fick visa vad han gick för i flottans tuffaste flygskola. Det var en film som gav oss Ray-Bans, homoerotik och balladklassikern Take my breath away.

ANDRA LÄSER