Drömstart på årets skidsäsong! Nu kan 8-åriga Sante Lampén träna trix i hemmabacken i Grankulla

I år börjar skidsäsongen tidigt, för många slalomåkare redan under jullovet. 45 skidcentrum i landet har redan inlett säsongen. I Granibacken trivs framför allt skidskolans elever, medan många jullediga familjer åker slalom i Kokonbacken i Borgå.

Sante Lampén från Esbo tränar till vardags slalom i Grankulla Alpin, men under jullovet åker han i hemmabacken helt för skojs skull.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
29.12.2022 05:01 UPPDATERAD 29.12.2022 05:02
Skidsäsongen kunde inte ha fått en bättre start än det rikliga snöfallet i månadsskiftet november–december.
– När marken är vit tänker folk automatiskt att skidsäsongen har börjat. Det är den bästa reklamen vi kan få, säger verksamhetsledaren Mikko Heiskanen vid Granibacken.
– För snöläget i backen har det inte så stor betydelse, att även ett tjockt lager natursnö snabbt sjunker ihop till några centimeter när det blir plusgrader. Men det var kallt under en lång period i början av december, så vi har nästan hunnit göra all den snö vi behöver i vinter, säger pistchefen Ville Kainulainen i Grankulla.
Pistchefen Ville Kainulainen vid Granbacken är glad över att skidcentret i vinter kan erbjuda skolklasser slalomskidor och pjäxor att hyra.
Mikko Heiskanen och Ville Kainulainen ser positivt på den kommande slalomsäsongen i södra Finland. Vinterns tidiga ankomst var en glad överraskning och nu är många unga stadsbor sugna på skidåkning.
– Höstens väderleksrapporter förutspådde en mild vinter, men starten har varit lovande. Vi har som målsättning att få tusen barn till skidskolan i vinter. Dessutom har vi effektiverat snötillverkningen och förbättrat nedkylningen av vattnet, allt för att hålla elutgifterna i styr, säger Ville Kainulainen.
Esbopojken Joakim Hämäläinen trivs i guppen vid Grankulla slalombacke.
Granibacken är en liten skidbacke i stadsmiljö som lämpar sig utmärkt för barn och andra nybörjare. Till stamkunderna hör stadens egna skidjuniorer, som ofta tillbringar kvällarna i pisten. Ett av framtidslöftena är 8-årige Esbobon Sante Lampén, som tränar i skidklubben Grankulla Alpin för första året. Nu har han ändå jullov och ägnar dagen åt friåkning tillsammans med skolkompisen Joakim Hämäläinen.
– Vi övar på hopp i de stora guppen! Jag försöker grabba tag i skidans bakre del när jag hoppar, berättar Sante Lampén ivrigt.
Lisa Santavirta och kusinen Lucille från Stockholm tillbringar jullovsdagen i Granibacken.
10-åriga Grankullabon Lisa Santavirta har kommit till slalombacken med sin kusin Lucille och hennes mamma Sophie Aspelin-Hahtovirta. De bor i Stockholm, men har firat julen hos släktingar.
– Vi övar mest på att åka i liften, att man ska försöka slappna av och inte bromsa när man åker uppåt, förklarar Lisa Santavirta, som tar hand om sin lilla kusin i pisten.
Granibacken lockar främst barn och unga under jullovet. Längst fram i liften åker Esbobon Yiran Liu.
En som i princip gillar vinter och snö, men som har svårt att stå ut med det stora mörkret och de korta ljusa timmarna på dygnet är kinesiske Yuchang Liu. Han har själv inte prövat på skidåkning ännu, men skjutsar gärna döttrarna Yiran, 10 år, och Lanxin, 6 år, från Olars till Grankulla för att de ska få lära sig åka slalom under skidskolans jullovskurs.
– Det var vår äldre dotter som förra vintern kom på att hon ville lära sig åka skidor, då kom vi hit till Granibacken för första gången. Nu är vi här igen, för bägge flickorna gillar att åka skidor, säger pappa Yuchang Liu stolt, medan han står och följer deras lektioner från sidan av pisten.
Mikael Oborin är den äldsta medarbetaren vid Granibacken, han har jobbat där sedan han avslutade sin egen alpina karriär som junior. Numera sköter han liften, kör pistmaskinen och hyr ut skidor. – I ett litet skidcenter får man hoppa in och jobba där det behövs, jag kan också stå i kaféet om det är rusning, säger han.

Nya skidor och pjäxor

Granibacken har gjort en betydande investering inför den här skidsäsongen som speciellt gläder alla de barn som inte äger egen slalomutrustning.
– Vi har äntligen kunnat öppna en skiduthyrning här. Tack vare den kan vi lättare erbjuda skiddagar till skolgrupper, för det är bara en del av eleverna i en skolklass som har egna skidor. Nu har vi skaffat 50 par slalomskidor och 60 par pjäxor i barnstorlekar. Det är en bra början, under kommande år kan vi förhoppningsvis utöka sortimentet i uthyrningen, säger Ville Kainulainen.
Pistchefen Ville Kainulainen ser till att slalomskidornas bindningar är rätt inställda för kundens skidpjäxor.
Skiduthyrningen  gör det också möjligt att erbjuda Grankullaelever slalom som hobby. I januari startar de första eftermiddagskurserna med slalom på programmet i Grankulla stads regi, men med alpinklubben som serviceproducent.

”En normal vinter”

Tack vare det rikliga snöfallet i november och vinterns tidiga ankomst har skidcentrum runtom i landet kunnat öppna ovanligt tidigt i höst. I södra Finland var skidcentret Sveitsi i Hyvinge först ut, där öppnade man skidsäsongen redan den 24 oktober. Under dåliga vintrar kommer säsongen i gång först i mitten av januari.
Granibacken inledde sin säsong den 15 december. Nu i mellandagarna kan man åka slalom och snowboard i tjugo skidcentrum i södra Finland, från Hirvensalo i Åbo till Kokonbacken i Borgå.
Företagaren Niklas Blomander passar på och tillverkar konstsnö i Kokonbacken när temperaturen sjunker under -5 grader.
Företagaren Niklas Blomander som har jobbat vid Kokonbacken i hela 38 år, varav de tjugo senaste som företagare, drog en suck av lättnad när snön föll tidigt i november och temperaturen sjönk rejält under nollstrecket.
– Skidsäsongen har startat riktigt bra här. Vi har en halv meter konstsnö i backarna och alla pister utom ministreeten är öppna. Det är gott om skidåkare i backen och lokala skidföreningen har omkring hundra slalomjuniorer som tränar varje vecka. Man skulle kunna säga att det är en normal vinter nu, lite beroende på vad som numera anses med normalt vinterföre, säger Niklas Blomander.
Just nu kör han några nattpass med snökanonerna, så att snön ska räcka hela säsongen ut. Elpriset vållar honom en del bekymmer, bland annat måste han läsa väderleksrapporterna noggrannare för att optimera snöproduktionen.
– Det lönar sig inte att tillverka snö när det är bara några minusgrader, det borde nog vara minst minus 4 eller  minus 5. Elen kostar lika mycket oberoende av hur kallt det är, men när det är minus 10 grader får vi dubbelt mera snö än när det är bara minus 2 grader, förklarar han.

Från Kokon till Alperna

Niklas Blomander ser ändå ljust på den pågående slalomsäsongen. Julen har lockat turister från hela Nyland till Borgå och det är full rulle i pisterna under mellandagarna.
– Jag var beredd att sluta vid Kokon för några år sedan, då vi hade haft många dåliga vintrar i rad. Men staden hittade ingen annan som ville driva verksamheten, så jag bestämde mig för att fortsätta. Så länge vintrarna är tillräckligt kalla och snörika är det här ett toppenjobb. Jag har ju jobbat här sedan 1984 då jag började som liftpojke, så man kan säga att backen har blivit min livsstil.
Niklas Blomander kunde öppna skidcentret Kokonbacken den 7 december i år, tack vare vinterns tidiga ankomst. – Det här är ett drömjobb så länge vintrarna är så pass kalla att man inte behöver stressa med tillgången på snö, säger han.
Trots att jobbet är intensivt och dagarna långa hinner Niklas Blomander också åka lite slalom själv ibland.
– Jag brukar åka slalom ungefär fem gånger per säsong i den egna backen. Trots att jag har gjort min hobby till mitt jobb gillar jag fortfarande själva skidåkningen. Så när säsongen tar slut i Borgå brukar vi åka på skidsemester med hela familjen, oftast blir det en vecka i Alperna.
I november utsågs Niklas Blomander till årets företagare i Borgå. Då intervjuade tidningen Östnyland honom. Läs intervjun här.

ANDRA LÄSER