Vilka lyckades och vilka misslyckades i Nations League?

En del spelare har stärkt sina aktier under sommarens och höstens Nations League, medan andra sjunkit i tränaren Markku Kanervas bok. HBL sammanfattar de sex matcherna och blickar framåt mot EM-kvalet nästa vår.

Rasmus Schüller är given i den finländska startelvan just nu.
Jonatan Sparvjonatan.sparv@hbl.fi
27.09.2022 18:10
Segern mot Montenegro ger detta Nations League-kapitel en bra eftersmak för Finlands del, men de sex matcherna kan ändå bäst beskrivas som en bergochdalbana.
En fin start, med imponerande spel mot Montenegro på Olympiastadion följdes upp med två bottennapp på bortaplan mot Rumänien och Bosnien. Skönt för Kanervas manskap att få avsluta på topp i ösregnet i Podgorica.
Vad kan vi då dra för slutsatser av dessa sex matcher? Landslagstruppen som skördade Finlands största framgång i form av kvalificering till EM 2021 har förändrats ordentligt. En del av stommen med Tim Sparv, Paulus Arajuuri och Joona Toivio är utbytt och allt fler nya och unga förmågor har fått chansen att visa framfötterna. I den senaste truppen ingick hela fyra debutanter.
På en del positioner har Finland både bra spets och bredd, men på andra ser det betydligt tunnare ut.
EM-kvalet inleds nästa vår och mycket hinner såklart hända fram tills dess. Men det går ändå att se vissa tendenser på vilka spelare som har lyckats förbättra sin position under sommarens och höstens matcher, och vilka som har halkat ner på Kanervas lista.

Mycket bra

Richard Jensen. Borgåsonen gjorde A-landslagsdebut så sent som i juni hemma mot Montenegro. Sedan dess har han varit given till vänster i trebackslinjen. Jensen har varit ett av utropstecknen i den här upplagan av Nations League och har dessutom hittat rätt direkt i sin nya klubb Gornik Zabrze i Polen. Har en fin vänsterfot och är brytningssäker.
Rasmus Schüller. Motorn på Finlands mittfält går från klarhet till klarhet, både på klubb- och landslagsnivå. Schüller är numera ett av de första namnen Markku Kanerva kritar ner då han funderar på nästa startelva. Att landslaget inte saknat Tim Sparv sedan denne lade skorna på hyllan är helt och hållet Schüllers förtjänst.
Glen Kamara. Ingen osar mer klass i det finländska landslaget än Kamara. Given på mittfältet tillsammans med Schüller och utan Kamara tappar Finland mycket vad gäller kreativitet. Har haft det lite motigare i Rangers denna säsong och det viskas om klubbyte i januari. I landslaget fortsätter han ändå att stärka sina aktier.
Teemu Pukki. Finlands främsta anfallare är inte purung längre men han fortsätter leverera. Tre mål på sex matcher blev det i Nations League denna gång. När det kommer till rörelsemönster och positionering i offensiv bemärkelse är Pukki enastående och han fungerar dessutom bra tillsammans med alla de övriga anfallarna i landslaget.
Richard Jensen har lagt beslag på en av de tre mittbackspositionerna i den finländska startelvan, och det finns ingenting som tyder på att han kommer släppa den.

Bra

Benjamin Källman. Ekenäsbördige Källman har tagit vara på chanserna som Kanerva gett honom. Mål och assist mot Bosnien och mål i viktiga segern mot Montenegro visar att den starka och framfusiga anfallaren är att räkna med i framtiden. En av de hetaste kandidaterna till platsen bredvid givne Teemu Pukki i anfallet.
Robert Ivanov. Gör inte så mycket väsen av sig men det kan ofta vara ett gott betyg för en mittback. Gänglige Ivanov är stark i luftrummet och fungerar bra i Kanervas trebackslinje där han tillsammans med Leo Väisänen och Jensen känns given just nu.
Lucas Lingman. En av de stora frågorna för Markku Kanerva är vem som ska spela på mittfältet tillsammans med Schüller och Kamara. Just nu ligger Lingman bra till. Han har en utmärkt högerfot och är livsfarlig på fasta situationer. Låneflytten från Helsingborg tillbaka till HJK verkar ha gjort gott och Lingman är definitivt med och slåss om en startplats då det vankas EM-kval i mars.
Lukas Hradecky. Är fortfarande Finlands största fotbollsnamn och ingenting lär väl ändra på det inom en snar framtid. Hradecky har kanske inte briljerat på den nivå vi vet att han är kapabel till i sommarens och höstens matcher, men han är fortfarande given mellan stolparna. Bidrar med mycket rutin och hans ledaregenskaper är guld värda.
Benjamin Källman (21), Robert Ivanov (4) och Joel Pohjanpalo firar Källmans mål mot Montenegro. Alla tre är viktiga kuggar i Markku Kanervas landslag.

Knackar på dörren

Oliver Antman. Det är såklart för tidigt att sia om Antmans framtid i landslaget efter bara en match, men mål och assist i debut på bortaplan skojar man inte bort. Har fart, kreativitet och teknik så det räcker och blir över. Behöver få mer speltid i klubblaget men lär vara med i mixen nästa gång landslaget ska samlas.
Kaan Kairinen. Den skadeförföljda mittfältaren fick chansen från start då det vankades måstematch borta mot Montenegro. Även om uppgiften blev lättare i och med spel elva mot tio i majoriteten av matchen imponerade Kairinen med sitt lugn centralt. Kan vara ett namn för framtiden.
Kaan Kairinen gjorde en fin insats mot Montenegro.

Frågetecken

Ilmari Niskanen. Den löpstarke kantspringaren har inte rosat marknaden i sommarens och höstens landskamper och i klubblaget Dundee United har det endast blivit ströminuter denna säsong. Många namn går före Niskanen i Kanervas bok för tillfället och det är svårt att se honom som någonting annat än utfyllnad i landslagets trupp.
Nikolai Alho. Kompetenta ytterbackar är en bristvara i den finländska landslagstruppen just nu. Det faktum att Alho fått så pass många minuter ute till höger den senaste tiden säger något om konkurrensen. Det finns helt enkelt inte några bättre alternativ. Visst kan Alho göra stabila insatser mellan varven, men då det vankas tuffare motstånd håller han inte riktigt måttet. Återstår att se om Kanerva vågar experimentera med någon annan på högerbackspositionen nästa gång.
Marcus Forss. Sedan de fina insatserna i Brentford för två säsonger sedan har utvecklingen stagnerat för den snabbe anfallaren. Frågan är om Forss redan uppnått sin fulla potential eller om det finns mer att hämta. Just nu går Pukki, Källman, Fredrik Jensen och Joel Pohjanpalo före honom i anfallet och det finns inte mycket som tyder på att det skulle ändras.
Marcus Forss har fått nöja sig med inhopp i landslagströjan den senaste tiden.

ANDRA LÄSER