926 nya coronafall – incidensen stiger

Totalt 926 nya fall av coronaviruset i Finland, rapporterar Institutet för hälsa och välfärd på fredagen. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Samtidigt som incidensen stiger i Finland finns det ett antal landskap där den tvärtom sjunker.

998 personer har avlidit i covid-19 i Finland sedan epidemin började, meddelar Institutet för hälsa och välfärd.

Totalt 926 nya fall av coronaviruset har konstaterats i Finland, rapporterar Institutet för hälsa och välfärd på fredagen.

Incidensen, alltså antalet fall per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna, är nu drygt 180.

Under perioden innan var incidensen 107.

Incidensen i Nyland är 296, i Egentliga Finland 205, i Vasa sjukvårdsdistrikt 61, i Mellersta Österbotten 54 och på Åland 152.

Landets lägsta incidens, 45, finns fortsättningsvis i Östra Savolax.

För tillfället vårdas 88 personer på sjukhus, varav 22 får intensivvård.

Av finländarna har 67,9 procent fått minst en dos coronavaccin. 40,4 procent har fått även den andra dosen. Antalet vaccinerade uppdaterades av institutet under torsdagen.

Institutet har övergått till att uppdatera siffrorna för antalet coronarelaterade dödsfall endast en gång per vecka. I onsdags meddelade institutet om 11 nya dödsfall. Finlands coronarelaterade dödssiffra steg då till 995, och på fredagen till 998.

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.

I många sjukvårdsdistrikt rapporteras det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen – siffrorna är alltså inte jämförbara med institutets.

Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.

Från och med slutet av juni rapporterar institutet de dödsfall som kommit in via registret över smittsamma sjukdomar. Tidigare baserades siffrorna på rapporter från sjukvårdsdistrikten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning