Ukraina vann Eurovision – tittarna avgjorde

Storfavoriterna höll hela vägen. Ukrainas Kalush Orchestra vann årets Eurovision Song Contest – tack vare tittarnas röster. Finlands The Rasmus slutade på tjugoförsta plats. – Våra hjärtan är med er, säger Kalush Orchestras frontman Oleh Psiuk.

Ukrainas Kalush Orchestra hoppas att vinsten kan höja moralen hos ukrainarna.

Inför tävlingen låg Ukraina långt före alla andra på spelbolagens listor. När det gällde levde de upp till de högt ställda förväntningarna. När dammet har lagt sig och alla poäng är utdelade är det Kalush Orchestra med folkmusikhiphop-låten Stefania som står som segrare.

– Vi vill säga ett stort tack till alla som röstade på oss, som stöttade Ukraina i alla avseenden. Våra hjärtan är med er, vi uppskattar det verkligen. Tack! sa Oleh Psiuk under presskonferensen efter tävlingen.

Ukrainas medverkan har förstås blivit intimt förknippad med Rysslands invasion, och många tittare lär ha röstat för att visa sitt stöd.

Många har säkert också rörts av gruppens målmedvetenhet och historien om hur den vemodiga låten gått från att vara en hyllning till frontmannen och rapparen Oleh Psiuks mamma till att handla om alla mödrar till unga ukrainare som har dragit ut i kriget.

Medverkar för landets skull

På presskonferensen undrar en reporter om Oleh Psiuk har ringt sin mamma Stefania.

– Jag har inte haft tid att ringa henne än, men jag har skickat ett sms och jag har bett min flickvän att ringa henne. Det är en timme senare där så det är ganska sent. Hon svarade att hon är väldigt stolt över mig och att hon älskar mig, säger Oleh Psiuk.

När tävlingen nu är över planerar Oleh Psiuk att återvända för att leda en grupp för hjälpinsatser.

– Alla segrar är väldigt viktiga för Ukraina nu och på senare tid har den ukrainska kulturen attackerats. Vi är här för att bevisa att ukrainsk kultur och musik lever och har sin egen speciella och väldigt vackra signatur, säger han.

TT: Du har berättat för oss hur du har oroat dig för alla hemma, din familj, dina vänner. Hur oroliga är ni själva för att återvända hem till kriget?

– Oron försvinner inte när jag passerar gränsen. Hela min familj, mina vänner, mina nära och kära är i Ukraina. Men det är på det här sättet jag kan hjälpa dem.

"Arbetade hårt"

Kalush Orchestra bildades förra året när en hiphop-trio bestående av Oleh Psiuk, multiinstrumentalisten Ihor Didentjuk och dansaren Vlad Kurotjka slog sig ihop med musikerna Tymofij Muzytjuk, Vitalij Duzjyk och Dzjonni Dyvnyj.

Vlad Kurotjka, eller Carpet Man som han kallas är kvar i Ukraina och kämpar i kriget. I Turin har han en ersättare.

Från början var det artisten Alina Pasj som vann Ukrainas uttagning, men hon drog sig ur efter att hon anklagats för att olovligen ha besökt Krim. I stället blev det Kalush Orchestra som fick försvara landets färger i Turin. De fick jobbet den 22 februari i år – bara två dagar innan kriget bröt ut.

Gruppen kunde inte repa på riktigt tillsammans förrän de kom till Turin. De senaste veckorna har varit intensiva.

– Vi arbetade väldigt hårt för att representera vårt land så bra som möjligt, säger Oleh Psiuk.

Ukraina har vunnit Eurovision två gånger tidigare, 2004 och 2016. Nu återstår att bestämma var nästa års tävling egentligen ska arrangeras. Det är högst osäkert om den kan äga rum i Ukraina.

Men när Oleh Psiuk får frågan om var Kalush Orchestra vill att nästa års Eurovision ska hållas svarar han:

– På vilken scen som helst i det självständiga Ukraina.

The Rasmus ser framåt

Storbritannien låg bäst till efter att alla jurygrupper hade rapporterat in sina poäng. Sveriges Cornelia Jakobs låg hack i häl.

När det var dags för tittarnas röster håvade Ukraina in hela 439 poäng. Bidraget vann telefonrösterna i nästan alla länder och inget av de andra länderna kom ens i närheten.

Azerbajdzjan, Rumänien och Georgien "tappade kontakten" och svenske EBU-bossen Martin Österdahl hoppade in och läste upp poängen i deras ställe. Samtidigt meddelade EBU att sex länders juryröster diskvalificerats på grund av att man hittat avvikande mönster i röstningen i semifinalen och finalen.

The Rasmus Aki Hakala, Eero Heinonen, Emppu Suhonen och Lauri Ylönen uppträder i lördagens final i Eurovision song contest i Turin.

Finlands The Rasmus gick upp som nummer fyra på scen i Palasport Olimpico och gjorde sin rocklåt Jezebel.

När juryerna gett sina röster hade Finland 12 poäng, och fick ytterligare 26 poäng av tittarna vilket gav en totalpoäng på 38 som räckte till en tjugoförstaplacering.

– Det var en glädje och en stor ära för oss att gå vidare till finalen, så vi behöver verkligen inte vara besvikna på placeringen! Vi är lyckliga för vinnarens skull och eftersom vi fick uppleva hela den här fantastiska resan kan man säga att det gick bra. I år har vi mycket annat fint på gång, som festivalsommaren i Finland, en Europaturné och en ny skiva och bok, säger The Rasmus i ett pressmeddelande.

Finalens bidrag

1. Ukraina 631

2. Storbritannien 466

3. Spanien 456

4. Sverige 438

5. Serbien 312

6. Italien 268

7. Moldavien 253

8. Grekland 215

9. Portugal 207

10. Norge 182

11. Nederländerna 171

12. Polen 151

13. Estland 141

14. Litauen 128

15. Australien 125

16. Azerbajdzjan 106

17. Schweiz 78

18. Rumänien 65

19. Belgien 64

20. Armenien 61

21. Finland 38

22. Tjeckien 38

23. Island 20

24. Frankrike 17

25. Tyskland 6

ANDRA LÄSER