Skottlossning mellan gatugäng i Vanda – daghem fick skador

Nio personer är misstänkta i en sammandrabbning mellan gatugäng i huvudstadsregionen. Enligt polisen sköt medlemmar mot varandra flera gånger i Lejle i Vanda. Det skedde i ett bostadsområde där bland annat en daghemsbyggnad fick skador.

Två personer är häktade misstänkta för mordförsök och sammanlagt nio personer misstänkta för brott i samband med skottlossning i Vanda i augusti i fjol.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
16.09.2022 15:03 UPPDATERAD 16.09.2022 15:52
Centralkriminalpolisen har utrett skottlossning som inträffade i Lejle i Vanda i augusti i fjol och är nu färdig med förundersökningen.
Enligt polisen drabbade två så kallade gatugäng samman. Medlemmar i vartdera gängen sköt mot varandra med skjutvapen flera gånger.
Samma natt lämnades en skadad ung man vid Pejas sjukhus.
Polisen misstänker nio personer för brott. Det handlar om försök till mord, skjutvapenbrott och grova skjutvapenbrott.
Två personer är fortsatt häktade misstänkta för mordförsök. En av dem är Milan Jaff, som i våras i Helsingfors tingsrätt dömdes till 10 års fängelse för flera brott med koppling till gängkonflikten. Han har själv nekat att det skulle handla om organiserat gäng.
Centralkriminalpolisen uppger i ett pressmeddelande att skottlossningen i Vanda hänger ihop med samma konflikt där våldet, enligt polisen, eskalerat mellan grupperingarna.
I Vanda skedde skottlossningen i ett bostadsområde vid Lejlebågen vid halv två-tiden på natten till den 6 augusti. En daghemsbyggnad och bostadsfastigheter fick skador.
Kriminalkommissarie Masi Puolakka säger i pressmeddelandet att polisen inte känner till att utomstående skulle ha varit i konkret livsfara. Enligt honom var boendes information betydelsefull för förundersökningen.
Ärendet går nu till åtalsprövning.
Läs också:

ANDRA LÄSER