Personbil sladdade genom rondell – polisen fångade fartdåren på video och drog in körkortet

En handfull trafikförseelser på mindre än en halv minut – och allt framför en polisbil som filmade den vårdslösa körningen. Kommissarie Dennis Pasterstein fördömer den sladdande bilistens beteende: – Vi behöver inga fler trafikolyckor!

Bilen på bilden har inget med den vårdslösa körningen att göra. Arkivbild.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
14.12.2022 19:05 UPPDATERAD 14.12.2022 21:08
Helsingforspolisen lyckades på tisdagskvällen fånga en farlig trafiksituation på Ring III i Vanda på video. Helsingforspolisens chef för trafikövervakningen Dennis Pasterstein säger att videon fungerar som ett varnande exempel på hur man varken ska eller får köra bil när det är vinter och halt väglag.
– Hela händelseförloppet syns inte i videoklippet, bilen fortsätter ännu ut på Tusbyleden där chauffören gör att misslyckat försök att göra ännu en sladd. Därefter får polisens patrullbil fast personen, säger Pasterstein och fortsätter:
– Bilisten orsakar stor fara i trafiken med sitt avsiktliga beteende. Sådan körstil hör inte hemma i trafiken, det sker alldeles tillräckligt med trafikolyckor utan att någon med avsikt försöker få sladd på bilen i snöyra.
På videon ser man hur bilisten accelererar förbi ett par andra bilar och sladdar genom två korsningar. Först kör bilen in i en rondell och svänger strax av på Ängsvägen i Vanda. Därefter accelererar bilen snabbt och chauffören får sladd på bilen strax innan den passerar bilen framför.
Så här skrev Dennis Pasterstein i sitt inlägg som han delade på Twitter på onsdagsmorgonen:
”Rapport från fältet: Sladdade genom korsningen mot Ängsvägen och vidare via rampen mot Ring III. Fortsatte sladda i slutet av rampen, hastigheten cirka 70 km i timmen, snöigt före/snöyra, halt väglag samt skymning. 22 dagsböter och körkortet indraget.”

Person i 30-årsåldern

– Bilisten driftar, alltså sladdar avsiktligt, vilket redan i sig ger dagsböter. Dessutom gör sig chauffören skyldig till allvarlig likgiltighet i trafiken, vilket är snäppet värre än äventyrande av trafiksäkerheten, samt har en hänsynslös körstil och utsätter medtrafikanter för fara. För allt detta dömdes chauffören, som är i 30-årsåldern, till dagsböter och blev av med sitt körkort, säger Dennis Pasterstein.
Föraren dömdes till 22 dagsböter för allvarlig likgiltighet i trafiken och fick sitt körkort indraget.
Dennis Pasterstein är chef för Helsingforspolisens trafikövervakning.
Dennis Pasterstein vill inte se flera liknande köruppvisningar längs gator och vägar i huvudstadsregionen.
– Vi behöver inte bilister av det här slaget i trafiken. Allmänna vägar är inga lekplatser! Den som vill testa bilens olika egenskaper bör söka sig till en bilbana där det är tillåtet att sladda i kurvorna, hälsar han.

ANDRA LÄSER