Rushdies förövare: "Förvånad att han överlevde"

Den 24-årige man som knivhögg författaren Salman Rushdie har formellt anklagats för brottet. Mannen säger i en intervju med New York Post att han är förvånad över att författaren har överlevt.

Salman Rushdie. Arkivbild.
TT
18.08.2022 20:13
– När jag hörde att han hade överlevt blev jag förvånad, antar jag, säger han till NY Post som gjort en videointervju från häktet med mannen.
Den 14 februari 1989 utfärdade Irans dåvarande andliga ledare, ayatolla Ruhollah Khomeini, en fatwa mot Salman Rushdie och prispengar för den som dödade honom för att hans bok "Satansverserna" ansetts hädisk.
Den misstänkte 24-åringen vill inte kommentera huruvida han har inspirerats av "fatwan" eller inte, men säger att han respekterar ayatollan:
– Jag tycker att han är en fantastisk person. Det är så långt som jag kommer att säga om det, säger mannen, som enligt NY Post fått rådet av sin advokat att inte säga mer i frågan.
24-åringen uppger att han har läst "ett par sidor" av Rushdies bok, men säger att han inte gillar honom, och att han "inte är en särskilt bra person".
– Han är någon som attackerade islam, han attackerade dess tro, trossystem.
Åklagare i delstaten New York uppger att mannen har formellt anklagats för attacken mot Rushdie, och att han ska framträda inför rätten under torsdagseftermiddagen, lokal tid.
24-åringen sitter häktad, misstänkt för mordförsök av andra graden (attempted second degree murder). När han framträdde i domstol i lördags sade hans försvarsadvokat att han nekar till brottet.

ANDRA LÄSER