Deppig sprint för finländarna

Det blev stopp i heaten för samtliga fem finländare som fixade kvalet i sprinten i Lillehammer. I nordisk kombination uteblev också topplaceringarna.

Jasmi Joensuu var bästa finländare i sprinten i Lillehammer, men inte heller hon tog sig till semifinal.
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
03.12.2022 14:45 UPPDATERAD 03.12.2022 18:04
Nio av tolv finalister i Lillehammers fristilssprint kom från Norden. Noll av dem från Finland.
Av de fem finländarna som tog sig vidare från sprintkvalet lyckades ingen ta sig vidare från heaten. Närmast var Jasmi Joensuu som missade en plats i semifinalerna med ynka 0,08 sekunder.
Krista Pärmäkoski, Anni Alakoski och Jasmin Kähärä var de övriga utslagna finländska damerna, Joni Mäki – sprintspecialist – var inte ens nära avancemang på herrsidan.
Finlandssvenska Anni Lindroos kom 43:a i sin världscupdebut. Hon missade en plats bland de trettio bästa med 4,2 sekunder.

Ribom och Klæbo dominerar

I damernas final blev det en svensk dubbelseger då Emma Ribom, vinnare i Rukas klassiska sprint, knep segern före Maja Dahlqvist. Norge fick en dam upp på pallen då Tiril Udnes Weng gled i mål som trea.
På herrsidan håller Johannes Høsflot Klæbos perfekta segerprocent. Den norska stjärnar stod över fredagens lopp på grund av sjukdom men var sitt gamla jag i sprinten. Klæbo var överlägsen i finalen och tog sin fjärde seger på lika många starter i vinterns världscup.
Federico Pellegrini, Italien, kom tvåa före norrmannen Even Northug och svenska skrällen Edvin Anger.

Korhonen bästa finländare i nordisk kombination

Den finländska dagen i nordisk kombination började skakigt då Ilkka Herola avbröt efter backmomentet efter att ha känt sig krasslig. Eero Hirvonen var inte heller i full form och orkade inte kriga i tätklungan om topplaceringar. Han kom 17:e.
Dagens bästa finländare var Minja Korhonen som klättrade en placering i skidspåret och kom 16:e. Vörådamen Alva Thors följde upp fredagens 20:e plats med att tappa en position och komma 22:a.

ANDRA LÄSER