Hett och svettigt i Helsingfors? Här kan du svalka dig med kallt och gott vatten gratis

Det är lätt att köpa vatten i matbutiken, men alla kanske inte känner till att du kan fylla på en tom flaska på flera strategiska platser.

Det kommer vatten ur kranen på vattenposten i Kronohagen från början av april till slutet av oktober.
Det är inte 30 grader, men nästan. Trots att de är disigt i Helsingfors så bryter svetten fram vid minsta ansträngning under fredagen.
Då kan det vara skönt att veta att det finns 76 vattenposter i huvudstadsregionen. Flera av dem finns i centrum av Helsingfors där de flesta turister rör sig.
Men alla kanske inte ens vet vad en vattenpost är, eller hur den ser ut för den delen. I Helsingfors är många av dem ett grönt rör som sticker upp ur marken eller gatan. Ur röret kommer färskt och kallt vatten.
I det kan man tvätta händerna, skölja ett hettande ansikte och nacke eller ett par svettiga fötter. Följaktligen duger vattnet också att dricka av.
Det kostar inget att använda vattenposterna.
HBL:s reporter och fotograf beger sig ut för att testa en av dem. Vi väljer en vattenpost i Kronohagen. Adressen är Fredsgatan 13.
När vi anländer ser vi först inte vattenposten. Men sedan visar det sig att den ligger mitt i lekplatsen i Ständerhusparken. Det vill säga bakom Ständerhuset.
Någon skylt med instruktioner eller som förklarar vad det är finns inte heller. Men vattenposten visar sig vara lätt att att använda. Med ett tryck på en spak uppåt så forslar vattnet ut i en hiskelig fart och mängd. Dricksflaskan fylls i ett nafs.
Kronohagens vattenpost ser rätt så antik ut. De facto är två av stadens vattenposter från 1800-talet, men var de ligger är oklart.
Vattenpost.

Bättre än flaskvatten

Vattenposterna hänger ihop med Helsingfors historia. Fortfarande i slutet av 1800-talet hämtade stadens invånare sitt vatten från brunnar.
År 1876 startades det första vattenreningsverket upp verksamheten. Från samma år är också de tidigare nämnda två vattenposterna.
Efterhand började invånarna ta sitt vatten från vattenposterna i stället. Då fyllde man hinkar med vatten och bar in dem i bostäderna.
I dag har nätverket med vattenposter minskat. Helsingforsregionens miljötjänster (HRM) har ansett att en del av dem är onödiga. Andra har försvunnit för att de legat ställen där det byggts nya hus.
Det har funnits en vattenpost på Blåbärslandet, men den måste monteras ner snabbt i år eftersom den befann sig i ett farligt skick. HRM planerar en ersättande vattenpost där.
I fjol öppnade en ny och modern vattenpost på Sandstrand i Främre Tölö. Den är turkos och fungerar med en pedal som du trampar på.
I innerstaden är det till Salutorget, Fredrikstorget och Ständerhusparken man ska styra kosan för att få färskt vatten.
På HRM lyfter nätverkschefen Tuomas Turunen fram att det är en ekologisk insats att använda vattenposterna.
– Det är också billigare att fylla sin flaska med vatten ur dem än att köpa buteljerat vatten. Dessutom är vattnet färskare än i flaskorna från butiken, säger han.
Enligt Turunen har man inga planer på några skyltar som förklarar vad en vattenpost är eller hur den används. Han hänvisar till att HRM i sina kanaler och på sociala medier berättar om det här.
Men han medger att det för turister kunde vara en idé att göra det.
I en del länder smakar kranvattnet inte gott, och i andra länder är det odrickbart. Därför vet turisterna inte nödvändigtvis att det är tryggt att dricka vattnet i vattenposterna.
– I Finland och i huvudstadsregionen tar vi vattnet som en självklarhet. Visst kunde man tänka att gå in för att öka medvetenheten.
På den här webbplatsen finns information om var alla vattenposter i huvudstadsregionen ligger.

ANDRA LÄSER