Det här beslöt regeringen: Skolelever får hemtest och restauranger ska stänga klockan 18

Vi sammanfattar rekommendationerna och restriktionerna regeringens coronaministergrupp kom fram till sent på fredag kväll.

Regeringens ministergrupp kom med flera rekommendationer och restriktioner som påverkas barn och unga.
Barn och ungas inomhushobbyer pausas, rekommenderar ministrarna. Det är en förändring till nuläget. Hittills har barn som är födda innan år 2003 fått utöva sina hobbyer inomhus.
Det formella beslutet fattas ändå av regionförvaltningsverken.
Närundervisning i skolan får fortsätta på samma villkor som förut. Institutet för hälsa och välfärd ansåg inte att distansundervisning är nödvändigt just nu.
Skolelever får två hemtest i veckan. Testning rekommenderas två gånger i veckan för elever i grundskolan och studerande på andra stadiet.
Om flera smittfall upptäcks i klassen kan eleverna testas 3–5 gånger i veckan. Det kräver beslut från smittskyddsläkare.
FFP2-munskydd ska användas i en större utsträckning.
Restaurangerna i hela Finland ska stänga senast klockan 18.
Den senaste tiden har restauranger, vars huvudfokus ligger på mat, hålla öppet till klockan 20 för matgäster med coronapass. Den exakta tidtabellen för när förordningen ska träda i kraft är oklart, men medskedet från statsrådet är: så fort som möjligt.
Evenemang och tillställningar inomhus ska begränsas rejält i hela Finland, anser ministergruppen. Besluten fattas ändå av regionförvaltningsverken och kommunerna. Den som går på en privat tillställning uppmanas testa sig hemma innan man träffar andra än familjemedlemmar.
Utomhustillställningar där risken att smittas är låg får arrangeras om närkontakt kan undvikas.
Privata tillställningar ska enligt ministergruppens rekommendation, begränsas till max fem personer som inte ingår i familjen. Det är en rekommendation, inte en restriktion. Ministrarna understryker det egna ansvaret för att hindra smittspridningen.
Övervakningen vid Finland gränser: Fortsätter som tidigare åtminstone till slutet av januari.
Källa: Statsrådet

ANDRA LÄSER