Saara Aalto skrek av glädje: Det var härligt att se så många händer i publiken

Saara Aalto var överlycklig då det stod klart att hon tagit sig till lördagens final i Eurovision Song Contest. – Ni skall veta att jag har väntat på det här i tjugo år. Det är mitt livs stora dröm som går i uppfyllelse. Jag tycker att jag förtjänar en plats här, sade Aalto på den fullsatta presskonferensen i Lissabon.

Saara Aaltos scenshow lyckades perfekt i tisdagens semifinal i Eurovision Song Contest.
09.05.2018 07:09 UPPDATERAD 09.05.2018 16:09
Den första semifinalen i Eurovision Song Contest blev en riktig nagelbitare. Då endast två platser i finalen återstod hade Finland fortfarande inte ropats ut. Och då fanns ännu förhandstippade finalister som Grekland, Azerbajdzjan och Belgien kvar.
– Kamerorna var väldigt långt ifrån mig då finalisterna ropades ut. Jag hann tänka att man inte skulle filma mina reaktioner – att det var kört. Det var verkligen en tung väntan, men då man sade Finland skrek jag av lycka på ett sätt som jag nog aldrig i livet gjort innan, sade Aalto efter att spänningen släppt.
Aalto vill inte ändra på något till lördagens final. I semifinalen, då det verkligen gällde, träffade alla kameravinklar rätt och det avancerade shownumret såg lekande lätt ut.
– Mitt nummer gick felfritt. Det var härligt att uppleva publikens jubel med händerna i luften och ett hav av flaggor. Jag hoppas att ni blev stolta hemma i Finland oberoende av hur det går på lördag. Vi är i final och det känns redan som en seger i sig, sade Aalto.

"Grattis Finland"

Saara Aalto tror att hennes framgång i tävlingen X Factor har spelat en stor roll för resultatet.
– Jag har hela tiden märkt hur folk kommer fram till mig och minns min medverkan i X Factor. Vi började inte från tomt bord, programmet sågs i så många länder, sade Aalto.
– Cyperns sångerska är till exempel ett stort fan, hon var säker på att vi båda skulle gå till final. Hon ville att vi skulle fira tillsammans på hotellet, vi har blivit riktigt goda vänner.
Förväntningarna på Aalto var skyhöga, men inför semifinalen började många i pressrummet och flera schlagerfans tvivla på Aaltos chanser. De rikssvenska kvällstidningarnas musikkritiker Anders Nunstedt och Markus Larsson sade till SPT att de tvivlar på Aaltos chanser.
Under tisdagskvällen satt en bloggare och skrev på en ”Finlands fiasko”-artikel som snabbt skulle läggas ut då sändningen var över. De farhågorna kom på skam.
Aftonbladets Tobias Ek tycker att Saara Aalto verkligen förtjänat en plats i finalen.
– Saara levererade när det verkligen gällde och det känns väldigt roligt. Det är en stark låt med en grym artist. Ni vill ju verkligen det här, det var nog därför som tv-producenten väntade med att ropa ut Saara Aalto, så grattis Finland, sade Ek.
Saara Aalto var överlycklig efter att hon säkrat sin plats i lördagens final i Eurovision Song Contest.

Årets Eurovision Song Contest är i gång

Följande länder gick vidare till final:
Österrike: Cesár Sampson - Nobody but You
Estland: Elina Nechayeva - La Forza
Cypern: Eleni Foureira - Fuego
Litauen: Ieva Zasimauskaite - When We're Old
Israel: Netta - Toy
Tjeckien: Mikolas Josef - Lie to Me
Bulgarien: Equinox - Bones
Albanien: Eugent Bushpepa - Mall
Finland: Saara Aalto - Monsters
Irland: Ryan O'Shaughnessy - Together
Utan finalplats blev:
Azerbajdzjan: Aisel - X My Heart
Island: Ari Ólafsson - Our Choice
Belgien: Sennek - A Matter of Time
Vitryssland: Alekseev - Forever
Makedonien: Eye Cue - Lost and Found
Kroatien: Franka - Crazy
Grekland: Yianna Terzi - Oniro mou
Armenien: Sevak Khanagyan - Qami
Schweiz: Zibbz – Stones
På torsdag klarnar det hur det går för till exempel Norges Alexander Rybak och Sveriges Benjamin Ingrosso. Du kan följa med den andra semifinalen i ESC torsdagen den 10 maj med start klockan 22 i Yle TV2, på Yle Arenan samt i Radio Suomi och Yle X3M.
Saara Aalto beträder ESC-scenen igen i finalen på lördagen den 12 maj klockan 22. Före finalsändningen kan du trissa upp stämningen med Krista Siegfrids som är värd för den direktsända ESC-studion med start klockan 21 på Yle TV2.

Aalto sjunger i andra finalhalvan

På den stora presskonferensen efter semifinalen fick finalisterna dra en lott i vilken del av lördagens startfält de skall uppträda på lördag. Aalto drog en vinstlott. Det anses vara mycket bättre att sjunga senare i programmet.
– Folk minns låten bättre om man får sjunga i slutet av programmet. Nu fick ju även andra storfavoriter sjunga i den andra halvan, vilket gjorde att det kanske till och med hade varit bättre att gå ut i början, funderade Aalto som ändå är riktigt nöjd.
Fyra stora förhandsfavoriter som Israel, Cypern, Tjeckien och Bulgarien kommer också att sjunga i den andra halvan av finalen. Just nu pratas det mest om att Cypern eller Israel kommer att stå som segrare.
Finland har inte varit i final sedan 2014. Yle som satsat stenhårt lär dra en lättnadens suck. Att Aalto knep en finalplats i tisdagens semifinal måste ses som en seger i sig.
Läs också Malin Slottes kommentar: Hurra jag hade fel!
Yles producent Anssi Autio sade att man ville satsa helhjärtat och inte göra några kompromisser med en artist som Saara Aalto. Han medgav också att Yle på allvar är intresserade av att ta hem segern till Finland igen. Satsningen är en av de dyraste någonsin.
– En plats i finalen var vårt delmål och det känns skönt att vi fixade det. Nu ska vi samla krafter för att sedan ge fullt ös på lördag, sade Autio.
Tio länder från tisdagens semifinal, de fem stora EBU-medlemmarna och värdlandet är nu klara för final. På torsdag kämpar 18 länder om de tio sista åtråvärda platserna i lördagens final där sammanlagt 26 länder deltar.

ANDRA LÄSER