Ännu ett spelföretag till börsen – Remedy planerar notering

De finländska speltillverkarna får betydligt mindre publicitet i dag än för fem-sex år sedan. Det betyder inte att branschen har stagnerat. Remedy Entertainment är det tredje finländska spelföretaget i år som planerar en börsnotering.

Mot börsen. Vårt mål är att vara ett av världens mest uppskattade spelföretag, säger Remedys vd Tero Virtala.
En notering på Helsingforsbörsens First North-lista skulle hjälpa Remedy Entertainment att förverkliga sin tillväxtstrategi och ge pengar till utveckling av egna, nya spel. Målet är att börsintroduktionen ska äga rum i maj, meddelade bolaget på torsdagen.
– Vi kommer att utveckla vår affärsverksamhet mot en multiprojektmodell med vars hjälp vi snabbare får ut högklassiga spel till den globala marknaden. Vårt mål är att vara ett av världens mest uppskattade spelföretag, säger Remedys vd Tero Virtala i ett pressmeddelande.
Remedy Entertainment grundades 1995 i Esbo, där bolaget har sitt huvudkontor. Remedy har 130 anställda. Till spelen hör Death Rally (1996), Max Payne (2001), Max Payne 2: The Fall of Max Payne (2003), Alan Wake (2010), Alan Wake’s American Nightmare (2012) och Quantum Break (2016).
Populärt spel. Ur spelet Quantum Break som lanserades för ett år sedan.
Remedys omsättning var 3,9 miljoner euro i fjol – en ökning med över 19 procent jämfört med året innan, bland annat tack vare spelet Quantum Break, som lanserades våren 2016.

"Naturligt utvecklingsskede"

Om börsnoteringen framskrider som planerat blir Remedy det andra spelföretaget som noteras på Helsingforsbörsen. I mars noterades också Next Games på First North-listan. Medan Remedy utvecklar konsol- och datorspel är Next Games inriktat enbart på mobilspel.
Härom veckan meddelade det likaså finländska mobilspelsföretaget Nitro Games att man planerar en notering på Stockholmsbörsens First North-lista.
Koo Pee Hiltunen, vd för de finländska spelföretagens samarbetsorganisation Neogames, säger att en börsnotering är ett naturligt skede i den utveckling bolagen befinner sig i.
– Inom spelbranschen måste man växa för att klara sig. Då är en börsnotering ett sätt att främja tillväxten, även om det hittills inte varit så många som gått den vägen i Finland. I övriga Norden finns fler exempel på spelföretag som har börsnoterats, säger Hiltunen.
För några sedan fick de finländska spelföretagen mycket publicitet, särskilt när Nokias storhetstid höll på att gå mot sitt slut. Då sågs speltillverkarna som den framtida tillväxtbranschen i Finland. Numera är det betydligt tystare. Det betyder inte att spelbranschen har backat.
– Det handlar mer om att nyhetens behag är över. Men branschen fortsätter att växa, säger Hiltunen.

Flera stora

Branschorganisationen Neogames räknar att det finns cirka 250 aktiva spelföretag i Finland, vilka tillsammans sysselsätter 2750 personer. Cirka tio av företagen har över 50 anställda och cirka 30 företag har över 1 miljon euro i omsättning.
– Jag tror att det finns andra företag som överväger samma väg som Remedy och Next Games, säger Hiltunen.
Störst i Finland är Supercell räknat i omsättning och Rovio räknat i antal anställda. Övriga stora, förutom Remedy och Next Games, är bland andra Fingersoft, Red Lynx, Housemarque, Frozenbyte och Seriously.
ANDRA LÄSER