92-årig tysk SS-lägervakt åtalas

På bilden syns en av ingångarna till det tidigare tyska koncentrationslägret Stutthof. Bild: Czarek Sokolowski/TT-AP

En 92-årig tysk man har åtalats för medhjälp till mord på 5 230 fångar, många av dem judar, i det nazityska koncentrationslägret Stutthof nära Gdansk i Polen under andra världskriget.

Mannen ingick i ett SS-förband och tjänstgjorde som vakt i lägret. Morden på fångarna begicks under tidsperioden augusti 1944-april 1945.

Die Welt skriver att han har erkänt att han tjänstgjort i lägret, att han kände till att människor tvingades in i gaskamrar och att han sett kroppar brännas i krematoriet. Men 92-åringen ifrågasätter vilken nytta det skulle ha gjort om han lämnat lägret eftersom han då skulle ha ersatts av någon annan.

Den tidigare vakten var 17 eller 18 år vid tidpunkten för morden och kommer därför att ställas inför rätta i en ungdomsdomstol.

Omkring 65 000 människor mördades eller avled i Stutthof, enligt museets webbsida. Enligt åklagare sköts många av dem i huvudet eller gasades till döds.

En vägledande dom i Tyskland under 2011 gjorde det möjligt att dömas för medhjälp till mord enbart på grund av att ha tjänstgjort i ett nazistiskt koncentrationsläger.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning