Vanninen upprepade legendaren Klüfts bedrift

Saga Vanninen lyckades med något som ingen sjukampare kunnat göra på 20 år: att vinna två JVM-guld i följd. Vem var den senaste som stått för den sällsynta bragden? Legendariska svenskan Carolina Klüft.

Saga Vanninen är dubbel juniorvärldsmästare i sjukamp.
Sjukampslöftet Saga Vanninen stod för en historisk seger i junior-VM (U20) i Cali i Colombia. 19-åringen försvarade sitt guld från i fjol och blev därmed bara den tredje friidrottaren genom tiderna som lyckats försvara guldet i sjukamp.
Bulgariska Svetla Dimitrova vann guld i de två första upplagorna av juniorvärldsmästerskapet 1986 och 1988. År 2000 och 2002 upprepade blivande superstjärnan Carolina Klüft bedriften.
Nu ansluter sig Vanninen, som också vann guld i junior-EM i fjol, till den exklusiva klubben.
Tammerforsdamen höll undan under den andra tävlingsdagen och försvarade till slut sin titel med bred marginal. Guldet lossnade på 6 084 poäng med över 200 poäng ner till tyska duon Serine Riedel och Sandrina Sprengel.
Vanninen löpte nytt personbästa på 100 meter häck (13,52) och på 200 meter (24,49). Av de övriga grenarna gick höjdhopp i underkant med resultatet 172. I kula skrevs resultatet 14,18, i längd 624, i spjut kastade hon 46,21 och det avslutande 800-metersloppet klarade Vanninen på 2.28,91.
”Jag är besviken på resultatet, men annars helt bra”, lyder Vanninens självkritiska analys i Friidrottsförbundets pressmeddelande.

EM nästa – precis som Klüft

Vanninens personbästa är hela 6 271 poäng från JEM i fjol. Med det resultatet är hon alla tiders fyra i Finland och nia i världen i U20-åldersklassen.
Juniorvärldsrekordet tillhör Carolina Klüft som följde upp sin rekordkamp i JVM 2002 med att putsa juniorvärldsrekordet i EM i München senare samma höst. Där vann hon sin första seniortitel med poängen 6 542.
Den svenska storstjärnan hörde till sin tids mest dominanta friidrottare då hon vann alla EM-, VM- och OS-guld mellan 2002 och 2007.
Vanninen har alltså en fin förebild att se upp till. Och nu styr den dubbla juniorvärldsmästaren mot samma stad där Klüfts gyllene era började för tjugo år sedan: München och EM 2022.
”Hoppas det går bra att anpassa sig till tidsskillnaden”, säger Vanninen som i Cali stod för karriärens fjärde 6 000-poängsprestation. Jämförelsevis har Maria Huntington, 25, nått 6 000 poäng fem gånger.

Ytterligare två medaljer, Andersson sexa

Natten till fredagen var en verklig blåvit fullträff då det sammanlagda medaljsaldot blev hela tre stycken. Släggkastaren Max Lampinen, 17, slog nytt personligt rekord 76,33 och knep silvermedaljen med en centimeters marginal. För guld hade det krävts en tre meter längre båge.
Silver blev det också för stavhopparen Juho Alasaari – precis som i Nairobi i fjol. Alasaari förbättrade sitt PB med sju centimeter och tangerade Matti Mononens finländska juniorrekord då han klarade 560 på första försöket. Guldet gick till fransmannen Anthony Ammirati på 575.
Alasaaris stavkollega Silja Andersson kom å sin sida sexa i sin final, som flyttades framåt en dag på grund av oväder. Esbo IF-damen klarade 395 och 410 på första försöket men rev sedan tre gånger på 420, som skulle ha tangerat hennes utomhusrekord.
”Det var viktigt att jag klarade de där två höjderna på första försöket för det räckte till en sjätteplats. Det är jag nöjd över, men inte resultatet”, säger 18-åringen i pressmeddelandet.

ANDRA LÄSER