Kompositören Alex Freeman slår på stora trumman efter pandemin

Kompositören Alex Freeman har i pandemins efterdyningar varit sysselsatt med sitt hittills mest ambitiösa projekt som uruppförs av Helsingfors stadsorkester och Musikhusets kör.

Alex Freeman har komponerat musik för Helsingfors stadsorkester och Musikhusets kör.
Niclas Lönnqvistniclas.lonnqvist@hbl.fi
11.11.2022 10:13 UPPDATERAD 11.11.2022 10:22
Den i Finland bosatta amerikanska tonsättaren Alex Freeman är aktuell med ett nytt verk som framförs av Helsingfors stadsorkester och Musikhusets kör som firar 10-årsjubileum. Verket Ghost Light (A Choral Symphony in Three Parts) har komponerats med tanke på körens jubileum. Det är ett verk på drygt 50 minuter  i tre delar.
– Dirigenten Nils Schweckendiek kontaktade mig för 1,5 år sedan och föreslog att jag skulle komponera ett verk. Jag måste medge att jag är lite nervös eftersom det är första stora verket jag skrivit för en så etablerat kombination som Helsingfors stadsorkester och kören. De senaste åren har jag främst komponerat musik för körer. Senaste gång jag komponerade musik för orkester var jag en annan person och kompositör, säger Freeman.
Han beskriver arbetet som jämförbart med att skriva en novell. Att samla tankarna ihop och hitta texten tog sin tid. Freeman har senast varit aktuell med ett rekviem som framfördes av Helsingfors kammarkör 2018, men nu är det fråga om ett betydligt mer storslaget verk.
– Det är en stor kör, en etablerad orkester och sedan jag. Med tanke på de senaste årens instängda liv känns det plötsligt som en total omvändning med en orkester i den här skalan. Jag har varit ett stort fan av stadsorkestern och besök troget deras konserter. Det har varit ett mål för mig att skriva ett verk för dem. Det här är nog ett unik projekt för mig, säger Freeman.

Fotnot: Helsingfors stadsorkester framför musik av Johannes Brahms, Bohuslav Martinu och Alex Freeman i Musikhuset den 11.11, kl. 19.

ANDRA LÄSER