Tapio Lehtinen ska ut på ännu en världsomsegling – "När jag kliver ombord är jag hemma"

Snart bär det av igen. Tapio Lehtinen är mannen som inte kan få nog av havet och i höst är han ute efter revansch efter att hans världsomsegling sinkats av kräftdjur för fyra år sedan.

Tapio Lehtinen har redan seglat runt jorden två gånger. I höst bär det av igen.
Jonatan Sparvjonatan.sparv@hbl.fi
17.06.2022 16:27 UPPDATERAD 22.06.2022 09:31
Havet är Tapio Lehtinens hem. Och då pratar vi inte om Finska viken, Bottenhavet eller ens Östersjön. Lehtinen, som har fler sjömil under bältet än de flesta, ska återigen ge sig ut på de sju haven.
I september går tävlingen Golden globe race av stapeln, och den 64-åriga finländska seglarveteranen är en av tävlandena, igen.
– Man kan nog säga att jag är lite galen. Åtminstone är jag galen i segling. Det har jag varit hela livet.

Tapio Lehtinen

Ålder: 64.
Började segla som sjuåring.
Deltog i 1981 Whitbread Round the World Race som vaktchef ombord på Skopbank of Finland.
Deltog i 2018 Golden Globe Race och kom femma.
Har två barn och två barnbarn.
Deltar i 2022 Golden Globe Race och i 2023 Ocean Globe Race.
Tävlingen går ut på att segla runt jorden, ensam. Ens team stöder en enbart från land.
Lehtinen deltog i GGR även för fyra år sedan. Då sinkades han av rankfotingar, en typ av kräftdjur, som klamrat sig fast i skrovet på hans 36 fot långa båt Asteria och kom i hamn tre månader senare än väntat. Han var borta i 322 dagar.
Han var den femte och sista att ta sig i mål av sammanlagt 18 tävlande.

Hur ska du göra för att det ska gå bättre i år?

– Vi har gjort en hel del tekniska förbättringar på båten. Vi ska även måla botten på båten i en annan färg, som förhoppningsvis ska råda bot på problemet med kräftdjuren, säger Lehtinen.
Grundaren av tävlingen, Don McIntyre, berättar om konceptet tillsammans med Tapio Lehtinen i samband med en presskonferens vid Helsingfors Segelsällskap på Skifferholmen. Han säger att Lehtinen fått ett nytt smeknamn.
– Ända sedan 2018 kallas Tapio för "Barnacle-man" (barnacle är det engelska ordet för kräftdjuren som sinkade Lehtinen senast), säger McIntyre med glimten i ögat.
Tapio Lehtinens helfinska team ska segla jorden runt om ett drygt år.

Ett race inte tillräckligt

För de flesta seglare skulle en världsomsegling per år räcka gott och väl. Men Lehtinen är inte vilken seglare som helst. Hösten 2023 ger han sig ut på Ocean Globe Race, då i sällskap av en besättning, eller ett team, på 12 personer.

Tapio Lehtinens team i Ocean Globe Race 2023

Ville Norra, Juho Sattanen, Anton Eklund, Alexander von Flittner, Pia Grönblom, Mikko Hongell, Aaro Immonen, Kaisla Jacoby, Elia Koski, Lassi Liimatainen, Mauri de Meulder och Viivi Moisio.
Båten man seglar med heter Galiana och är av modellen Swan 55.
Båda tävlingarna är speciella på det sättet att ingen teknisk utrustning får användas. GPS är inte tillåtet, utan det är sextant, kompass och sjökort som gäller för navigering.
– Vill man lyssna på musik får man ha med sig en kassettbandspelare, precis som på 1970-talet säger McIntyre.
Ocean Globe Race 2023 är förutom en tävling även ett jubileum. Det är 50 år sedan den första Whitbread Round The World Race tävlingen ordnades i 1973. Därför tävlar man med båtar av samma typ som för 50 år sedan.
– På ett sätt blir OGR en större utmaning för mig än att segla ensam. Mitt jobb kommer vara att göra så lite som möjligt och så får de unga, begåvade seglarna sköta grovjobbet, säger Lehtinen.

Två världsomseglingar inom loppet av ett år, hur orkar du?

– Jag njuter av att vara till sjöss. Man kan säga att jag är hemma då jag kliver ombord och borta då jag tar i land.

ANDRA LÄSER