Rekordmånga inbrott under sommaren – tjuvligor har härjat i Finland

I sommar har polisen fått fast ovanligt många tjuvligor. Tjuvar har tagit sig in genom öppna fönster.

Minna Laukka på Centralkriminalpolisen varnar för att lämna fönster och dörrar öppna när man går ut.
Polisen fick kännedom om över 270 misstänkta inbrott under juli månad. I medeltal sker det ungefär 170 inbrott per månad.
– I år har vi haft problem med utländska tjuvligor som brutit sig in i flera hem. Som mest har vi kunnat knyta tjugo inbrott till samma liga, säger Minna Laukka på Centralkriminalpolisen.
Enligt henne görs de allra flesta inbrotten i huvudstadsregionen samt i Sydvästra och i Inre Finland. En tredjedel av inbrotten sker i höghuslägenheter, medan två tredjedelar sker i småhus.
– I år har anmärkningsvärt många inbrott gjorts i höghuslägenheter. Det har till och med gjorts flera inbrott i samma trappuppgång.
Hör man om någon bryter sig in i en grannlägenhet?
– Det beror på ljudisoleringen i huset. Du hör inte nödvändigtvis att en tjuv bryter sig in i en grannlägenhet.
Laukka säger att en god granngärning är att vara uppmärksam. Om man vet att en granne är bortrest är det bra att hålla ett extra vakande öka.
– Med social kontroll går inbrott att förhindra. Om man ser någon obekant eller misstänksam person i trappuppgången kan man alltid fråga vad den har för ärende. Men om det känns otryggt att gå fram och fråga kan man alltid vända sig till polisen, säger hon.
Det typiska inbrottet utförs under dagtid i ett småhus. Tjuvar har olika metoder för att försäkra sig om att de får arbeta ostört. De spanar in huset en längre tid, ser om postlådan är full eller om gräset är vildvuxet.
Ett nytt fenomen för den här sommaren har enligt Laukka varit kopplat till det varma vädret. Den varma sommaren har gjort att många har lämnat fönster och dörrar öppna.
– Fem procent av stölder i sommar har gjorts genom öppna fönster eller olåsta dörrar. Hur varmt det än är inomhus uppmanar jag alla att låsa sina hem när de går ut.
Tjuvar stjäl det som snabbt går att omvandla till pengar: kontanter, teknik, smycken och designprodukter.
Även om det i år har skett fler inbrott än vanligt så är det fortfarande jämförelsevis tryggt i Finland. Sedan 2010 har antalet inbrott minskat. Ur en internationell synvinkel sker det få inbrott per invånare i Finland.

ANDRA LÄSER