Amanda Sandelin skrev tio laudatur: Jag har satsat på skolan sedan lågstadiet

Amanda Sandelin vid Gymnasiet Grankulla Samskola stod för årets präktigaste studentbetyg – laudatur i tio ämnen. Hon har sökt in till två studieprogram, men tvekar fortfarande inför framtiden. – Det är öppet vad jag vill bli som stor, säger hon.

Amanda Sandelin är 18 år och får sin vita mössa om drygt två veckor. Hon gjorde extremt väl ifrån sig i studentexamen.
Peter Buchert
15.05.2019 18:14 UPPDATERAD 15.05.2019 19:07
Amanda Sandelin är en av de drygt 25 000 abiturienter som får den vita mössan i vår, men det med ett studentbetyg som få ens vågar drömma om. Sandelin fick högsta betyg, laudatur, i hela tio ämnen. HBL ringer upp, gratulerar och frågar efter hemligheten bakom den makalösa framgången.
– Ända sedan lågstadiet har jag alltid satsat på skolan. Jag har byggt upp en bra grund och satsat hårt och långsiktigt, men inte massor inför skrivningarna, säger Sandelin.
Hon har studerat metodiskt och gjort många egna anteckningar från böckerna i nästan alla ämnen. Pluggandet inför studentproven handlade därför mest om repetition.
– Jag läste en hel del anteckningar, säger hon.

Vad var svårast?

– Det är svårt att säga, men realproven och den långa matematiken krävde mest arbete.

Matematikprovet var digitalt för första gången, var det knepigt?

– Jag hade inga tekniska problem, och vi var verkligt väl förberedda. Jag vill tacka skolan för att den satsade mycket. Vi kände oss helt förberedda, säger Sandelin som går ut Gymnasiet Grankulla Samskola.
Om framtiden kan Amanda Sandelin inte säga mer än att hon sökt in till två kandidatprogram: science vid Helsingfors universitets matematisk-naturvetenskapliga fakultet – en bred studiehelhet som omfattar matematik, fysik, kemi och datavetenskap – och biomedicin vid Åbo universitet.
– Det är fortfarande helt öppet vad jag vill bli som stor, säger Sandelin.
HBL.fi publicerar namnen på vårens studenter vid de finlandssvenska gymnasierna på fredag, och på lördag ingår de i tidningen.

ANDRA LÄSER