Insändare: Bemböle skola är mer än bara en skola

15.03.2023 15:15
Bemböle skola kanske återuppstår. Det var ett glädjebud som HBL (13.3) berättade om. Stort tack till redaktör Petra Miettinen som skickligt hela tiden följt med dramat kring skolan.
Bemböle skola är mer än bara en skola. Den monumentala byggnaden med en mästerlig arkitektur har blivit något av en symbol för Esbosvenskarna, speciellt i norra Esbo. Det är J.S. Sirén första stora skapelse. Enligt många går den före hans andra mästerverk, Riksdagshuset.
En liten rättelse, det var inte skolnämnden, Svenska rum, som gav dödsstöten åt skolan. Tvärtom, nämnden försvarade starkt skolan. Det är stadsstyrelsen som vill ha bort alla små skolor. Stadsstyrelsen lät inte nämnden bestämma över sin behörighet, vilket är märkligt. Trots alarm om dödsskjutningar, knarkförsäljning vid grinden, mobbning med mera vill man fösa in också de minsta barnen i stora klasser.
I Bemböles fall sparas endast en lärartjänst på stängningen. Själva huset är ett av de solidaste och skulle lätt hålla 100 år till med minimalt underhåll. Löjligt att det skulle vara omodernt. Oxfords ärevördiga universitets äldsta byggnad är från 1100-talet.
Nu kräver lärarfacket att klasserna får ha högst 20 elever. Hoppas nästa krav är att en skola får ha högst 100 elever.
Det som en grupp arga mammor håller på att åstadkomma i Bemböle är fantastiskt. Jag har redan fått samtal från Esbobor, men också från Grankullabor, som är fulla av beundran över vad Heidi Abrahamsson med sällskap har på gång. Måtte de lyckas med återupplivningen av skolan.
Själv har jag varit tveksam till privata skolor, men det här projektet stöder jag helhjärtat.
Om skolhuset lämnas vind för våg är det bara en tidsfråga innan marodörerna är framme. Planerna på ett daghem eller förskola i den förra barnrådgivningsbyrån är geniala. Såväl skolan som dagis passar bra som språkskola för både finskspråkiga och invandrarbarn. Där finns en hållbar nisch.
Ulf Johansson, Esbo

ANDRA LÄSER