Sverige: Herrarnas landslagstränare tjänar mer än fyra gånger mera än damernas tränare

4,5 miljoner kronor.Så mycket mer tjänade herrlandslagets förbundskapten Janne Andersson förra året, jämfört med damernas Peter Gerhardsson.Fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand ser inget konstigt med det.

Janne Andersson tjänar en hyfsad hacka på sitt jobb.
– Hur gärna vi än vill att det ska vara annorlunda så blir det lite naivt att påstå något annat än hur verkligheten ser ut, säger han till TV4:s Fotbollskanalen.
I tisdags presenterade Fotbollskanalen uppgifter som visade att Janne Andersson under 2019 hade en årslön på 5,8 miljoner kronor (cirka 590 000 euro), att jämföra med Peter Gerhardssons lön på 1,3 miljoner. Enligt Håkan Sjöstrand är skillnaden inte anmärkningsvärd.
– Att löner kan skilja sig åt mellan olika personer, trots att man har liknande arbetsuppgifter, det i sig är inget ovanligt på arbetsmarknaden – och det gäller även fotbollen, säger Sjöstrand till Fotbollskanalen.
Han fortsätter:
– Vad gäller skillnaderna som finns så behöver man också se på intäktssidan och det här avspeglar sig också i lönelägen, för förbundskaptener och klubbtränare i fotboll och andra idrotter. Det gäller både i Sverige och internationellt. Sedan måste vi verka och jobba för att minska de gap vi ser.
Sjöstrand säger även att det har funnits ett stort intresse för Anderssons tjänster från andra länder och klubbar – och att det lett till en större löneökning från förbundet.
ANDRA LÄSER