Tv-serien vi knappt får skriva om

Norska Blank som kallats "nya Skam" är den hemligaste av tv-serier. Den får inte marknadsföras, utan informationen om att den finns sprids från tittare till tittare.

Cecilie Amlie Conesa och Jakob Fort i en serie så hemlighetsfull att det inte ens finns pressbilder att tillgå.
Malin Slotte
22.05.2018 00:01 UPPDATERAD 22.05.2018 17:23

Blank finns på P3.no, NRK TV och Yle Arenan.

Utan någon som helst marknadsföring smög Yle i helgen upp de tre första veckoavsnitten av den norska ungdomsserien Blank på Yle Arenan. Det är inte fråga om någon miss från marknadsföringsavdelningens sida, utan det här är NRK:s villkor för att sälja serien. Även när serien hade premiär på NRK i mitten av april skedde det utan någon som helst marknadsföring. Den dök bara plötsligt upp på NRK:s webb.
Det här är förstås ett marknadsföringstrick i sig, och som sådant knappast heller det dummaste och minst effektiva. Det är nämligen meningen att tittarna ska sprida informationen om denna serie, på samma sätt som med Skam. Hemlighetsmakeriet kring Blank är de facto ännu större eftersom det inte ens finns några pressbilder att tillgå.
För att denna marknadsföringens omvända psykologi ska fungera krävs det att produktionen verkligen håller och är något utöver det vanliga. Och det är Blank, helt klart. NRK har gjort det igen: presterat en ungdomsserie som bara osar kvalitet, och som med ett slurp suger in tittaren i sin värld från ruta ett.
Det handlar om ungdomar något äldre än i Skam, närmare bestämt nittonåringar som avslutat gymnasiet och nu står inför valet vad de ska göra med sitt liv. Huvudpersoner är Ella (Cecilie Amlie Conesa) och hennes bästa väninna (Maria Sunniva Aasen Sandvik) samt pojkvän (William Greni Arnø).
Det är en serie om de klassiska ämnena: om att vara ung och vilsen, om vänskap och lojaliteter, men framför allt är det – liksom Skam – en romantisk serie, om den unga kärleken, hur den dör, uppstår, utvecklas. Det är inte ämnet i sig som är det unika här, utan hur det är gjort; hur nära tittaren kommer huvudpersonen. Det är en närstudie av en ung kvinna, som att befinna sig i hennes skinn – vilket delvis har att göra med att serien är smarttelefonanpassad med mycket närbilder. Men också rollbesättningen är gjord med fingertoppskänsla, med ett kärlekspar i centrum som präglas av det eftertänksamma allvarets karisma. Även i birollerna ses omsorgsfullt valda skådespelare som subtilt utstrålar lite jobbiga saker.
Blank är en alldeles underbar serie. Efter att ha sett alla tillgängliga avsnitt på Arenan kastar man sig över det som finns ute på NRK, som ligger några veckor före. Det finns en automatiskt översatt svensk textning att tillgå – men frågan är om inte norsk textning ändå är mer begriplig.
Precis som Skam är även det här en serie som läggs ut i realtid som ett flöde av korta klipp och chattkonversationer på P3.no. Därtill har huvudpersonerna fiktiva Instagramkonton som går att följa. Ett halvtimmeslångt veckoavsnitt publiceras på NRK TV varje söndag. På Yle Arenan verkar avsnitten läggas ut på lördagar.

ANDRA LÄSER