Greker brottas med strikta restriktioner

För att hantera den snabbt ökande smittspridningen och sjukhus fyllda till bristningsgränsen har de grekiska myndigheterna infört nya åtgärder. Tisdagens siffror var rekordhöga med 8 613 nya insjuknade, 46 dödsfall och 486 på intensiven. Värst är det i norra Grekland som har det lägsta antalet vaccinerade i hela landet.

Covidintyg kontrolleras utanför en butik i centrala Aten.
En ny nedstängning är inte aktuell utan i stället väljer grekiska myndigheter en gyllene medelväg som också påverkar turister i Grekland.
De nya åtgärderna gäller främst affärer, banker, myndigheter och utomhusserveringar. Mot uppvisande av covidintyg kommer de vaccinerade in överallt men de ovaccinerade måste visa upp ett nytaget snabb- eller PCR-test som de dessutom själva måste bekosta. De fullvaccinerade kommer inte få sin frihet inskränkt, men de ovaccinerade kommer samtidigt att skyddas. Alla ska känna sig trygga.
Munskyddskrav gäller som tidigare inomhus på alla offentliga platser, affärer, transportmedel och nöjes- och sportanläggningar. På privata museer, biografer, teatrar och konsertlokaler krävs covidintyg eller bevis på att man tillfrisknat från covid-19. Snabbtester eller PCR-tester gäller inte, vilket de statliga museerna dock accepterar.
Vid ingångarna till Akropolisklippan i Aten ringlar sig två köer långsamt fram. I den första kontrolleras covidintyg, tillfrisknandebevis eller nytaget covidtest mot ID-handlingar, i den andra löser man ut sin biljett.
Ett äldre par har inte rätta handlingar med sig och får gå därifrån. Tysken Georg är ute på sightseeing och har sin mobil med vaccinpass i ena handen och nybakat frukostbröd i andra.
– Jag hade ingen aning om att man skulle visa upp vaccinpasset, men det är inget problem. Jag har det ju alltid med mig i alla fall, säger Georg.
Utanför H & M på den stora shoppinggatan står en vakt med dubbla munskydd och kontrollerar kundernas papper och mobiler med en surfplatta. Vid varje affär och bank är det likadant.
8 000 poliser har satts in för att göra tiotusentals stickprovskontroller. De första dagarna fick ett stort antal småbutiker och nöjesställen höga böter och förbjöds att ha öppet då de inte följt de nya reglerna.
Kontroll utanför en bank i Aten. QR koden på grekernas vaccinpass skannas med appen Covid Free Greece och direkt syns det om den godtas eller inte.
I det turisttäta Plakaområdet visar det sig att endast två av tio turistbutiker kontrollerar kunderna och munskyddskravet tycks inte heller efterlevas. Affärsinnehavaren Marina skakar på huvudet och undrar varför någon vill löpa risken att få böter på upp till 500 euro i stället för att be turisterna visa upp covidintyg eller testresultat.
– Och myndigheterna stänger ner affären i två veckor också som straff. Är det värt det? tillägger hon bakom sitt munskydd.
Panagiotis som driver en restaurang i samma område oroar sig däremot inte över att förlora utländska gäster.
– Vi tror att nästan alla turister är vaccinerade. Men det är en extra arbetsbörda att se till att endast vaccinerade sitter inomhus och att gästerna bland borden utomhus har vaccinpass och att de ovaccinerade har färska snabbtester.
En av servitörerna säger att han sett ett tiotal ovaccinerade turister som avvisats från de närliggande kaféerna eftersom deras snabbtester inte längre var giltiga.
– Måtte inte detta sluta i en ny nedstängning, tillägger servitören oroligt.
Mataffärer, apotek, postkontor och kyrkor är undantagna de nya reglerna. Kyrkans roll i Grekland är stark – på gott och ont. Från synoden – den högsta myndigheten inom den grekisk-ortodoxa kyrkan – utgår cirkulär som uppmanar till vaccinering och att strikt följa försiktighetsåtgärder i kyrkorummet med tester, avstånd, handhygien och munskydd.
Men på landsbygden sprids alternativa sanningar. 75-årige Nikos förlorade både sin syster och svåger i somras efter att nunnorna i det lokala klostret övertygat byborna att vaccinering inte var nödvändigt. Flera av byborna mötte samma öde.
Georg från Tyskland med covidintyget på sin mobil som måste visas upp innan man köper biljett till Akropolis.
Under pandemin har kultursektorn drabbats särskilt hårt och Finlands Ateninstitut är inget undantag. Institutets direktör Petra Pakkanen berättar att verksamheten påverkats starkt av pandemiåtgärderna.
– Våra mötesrum är så små att vi bara får ha tio personer på en föreläsning enligt reglerna om hur många personer får vistas per kvadratmeter.
– Men en fördel med Grekland är ju klimatet. Vi har kunnat hålla till ute på vår gård med flera evenemang.
Alla som besöker institutet måste bära munskydd och visa upp covidintyg. Dessutom testas personalen regelbundet.
– Vi har trots allt lyckats ha två kurser för studenter men med stränga försiktighetsåtgärder och ett evigt snabbtestande, säger Petra Pakkanen.
De nya åtgärderna kommer sannolikt att fungera som en broms, men kommer inte att stoppa pandemin.
Vaccinering är nyckeln och målet är att minst 80 procent av grekerna ska vaccinera sig.
Hittills är endast 62 procent fullvaccinerade, men med den senaste veckans höga smittspridning och de nya restriktionerna har allt fler bokat tid för sin första spruta och de fullvaccinerade för sin tredje dos.

Restriktioner i Grekland

De nya åtgärderna gäller både för grekiska medborgare och turister.
För att besöka affärer, banker, arkeologiska platser, statliga museer och utomhusserveringar måste covidintyg, bevis på tillfriskning från covid-19 eller negativt testsvar som inte är äldre än 48 timmar visas upp tillsammans med legitimation.
För att sitta inomhus på restauranger, barer och caféer, besöka privata museer, teatrar och konsertlokaler krävs att man uppvisar covidintyg eller tillfrisknandebevis som inte är äldre än sex månader. Ovaccinerade får inte tillträde alls.
Som tidigare gäller munskyddskrav inomhus på alla offentliga platser, affärer, transportmedel och nöjes- och sportanläggningar samt utomhus i folksamlingar.
ANDRA LÄSER