Kolumn: Helsingfors måste betala ersättningar till sina anställda

Kontot är tomt för att arbetsgivaren inte har betalat lön. För någon kan det innebära att man i sista stund måste avboka barnets sommarläger. För någon annan kan en länge efterlängtad semesterresa bli inställd.
Det låter som ett skräckexempel, men tyvärr är det verklighet för en del av Helsingfors stads anställda. Många familjer och singelhushåll i huvudstaden kämpar redan med vardagens kostnader. Finland är ett dyrt land att bo och leva i, Helsingfors är ännu dyrare. Boendepriserna är skyhöga. Kostnaderna för barnens hobbyer har skenat iväg. Ett besök i närbutiken kan kosta en liten förmögenhet. Inflationen gör inte det hela något lättare.
Det är helt oacceptabelt att människors vardag blir svårare och att det blir en personlig ekonomisk kris för att arbetsgivaren inte betalar lönen i tid.

Helsingfors stads löneutbetalningsproblem
har fortsatt i flera månader. En del av de anställda har blivit helt utan lön, en del utan lönetillägg. Vissa har fått sin lön med fel skatteprocent. Tusentals anställda har drabbats av problemen.
Helsingfors löneyrande är ett massivt misslyckande. Staden har förklarat problemen med ett nytt löneutbetalningssystem och att utbildningarna i systemet har skett på distans. Startskedet för alltid med sig en del problem, men nu räcker det. Situationen är ohållbar och oförlåtlig. Det handlar om människors levebröd.
Det besynnerliga är att problemen har varit allmänt kända hela tiden. Den politiska ledningen, det vill säga stadens kansli, har vetat. Tjänstemannaledningen har vetat. Trots det: Klockan går, löneutbetalningarna står.
Det är solklart att Helsingfors stad som Finlands största arbetsgivare tampas med olika utmaningar. Även misstag sker, vilket är helt förståeligt så länge de korrigeras snabbt. Nu har det gått flera månader och ingen korrigering har skett.

De anställdas stubin har varit ovanligt lång.
Stadsfullmäktige har bevarat lugnet, även så fackförbunden. Helsingfors har alltså haft tid och arbetsro att reda upp röran och korrigera felen. Kanske situationen nu blir bättre efter månader av väntan?
Tvärtom. Enligt borgmästare Juhana Vartiainen (saml) kommer problemen att pågå ännu i månader. De löneräknare som Helsingin Sanomat intervjuat säger å sin sida att några månader inte kommer att räcka.
Helsingfors stadsstrategis fina namn Världens bäst fungerande stad känns som ett skämt. Jag trodde länge att det mest tragikomiska exemplet på den här sloganen var de eviga vägarbetena i Helsingfors. Jag hade fel. Löneutbetalningsproblemen är det i tiopotens, däremot utan minsta komik.
Vem bär ansvar för misslyckandet?
Man kan hävda att i nästan vilket annat västland som helst skulle stadens anställda för månader sedan gått i strejk. Den politiska ledningen och tjänstemannaledningen skulle ha fått gå. Själv tycker jag att det är viktigare att korrigera problemen genast än att söka syndabockar. I det här fallet betyder det pengar på de anställdas konton.
Stadens anställda har intervjuats i medierna under de senaste veckorna. Deras budskap är klart: förtroendet för staden är borta och det kommer att ta länge att återuppbygga det.
I mitt sommarprat i Yle Vega sade jag att förtroende får man endast genom att agera på ett sätt som skapar tillit. Det här är ett exempel på den raka motsatsen. De anställda kräver även ersättningar och en kompensation för den uteblivna lönen. Jag stöder detta krav. Det är helt klart att Helsingfors måste betala ersättningar till sina anställda.
Stadens löneyrande har kommit till den punkten där den totala hjälplösheten bör få ett slut. Man kan inte längre flytta ansvaret. Det enda som ska flyttas är pengar till de anställdas konton.

ANDRA LÄSER