Pandemin håller på att mattas av inom alla åldersgrupper, men samtidigt är pandemin inte över.
Det var det centrala budskapet då social- och hälsovårdsministeriet tillsammans med Institutet för hälsa och välfärd presenterade en lägesöversikt på torsdagen.
– Både globalt och nationellt har antalet coronafall minskat kraftigt, enligt WHO:s uppgifter, säger Mika Salminen, hälsosäkerhetschef vid Institutet för hälsa och välfärd.
Risken att hamna på sjukhus på grund av corona är nu på den lägsta nivån under hela epidemin, vilket hänger ihop med den höga vaccinationstäckningen. 87,4 procent av alla som har fyllt 18 år har fått två doser. Bland 80-plussarna har 40,6 procent av fått sin fjärde dos.
Specialsjukvården är inte längre lika belastad och dödsfallen på grund av coronaviruset har inte heller varit så få som nu, påpekar Salminen. Behovet av intensivvård har också minskat. I nuläget är det främst äldre insjuknade som behöver sjukhusvård. I onsdags fanns det sammanlagt 505 coronapatienter på bäddavdelningar inom primärvården och 28 personer fick intensivvård. Runt en tredjedel av patienterna vårdades huvudsakligen på grund av någon annan orsak än coronaviruset.
I avloppsvattnet syns viruset
På basis av de avloppsvattenprover som samlades in förra veckan är mängden virus-RNA i Finlands avloppsvatten totalt sett fortfarande på en hög nivå, men enligt de senaste fem mätningarna har mängderna ändå inte ökat, förklarar Social- och hälsovårdsministeriets ledande expert Liisa-Maria Voipio-Pulkki.
Att tänka på om man planerar resa
När sommaren närmar sig är det många som planerar sina semestrar. Taneli Puumalainen, avdelningschef vid social- och hälsovårdsministeriet menar att man ska hålla i minnet att coronapandemin fortfarande påverkar resande på olika sätt.
Inför resan gäller det därför att försäkra sig om att man har EU:s covidintyg i skick och ta reda på vilka inrese- och coronaregler som gäller i landet man planerar att besöka. Bland EU-länderna kräver fortfarande över hälften att man visar upp covidintyg vid inresa. Karantänregler och rekommendationer gällande användning av munskydd varierar också mellan länder. Det kan också vara bra att ta reda på hur man ska handla ifall man skulle få symptom på coronaviruset utomlands.
Information om vilka reseregler som gäller i EU-länderna hittar du här.
ANDRA LÄSER

Salutorget
Sista fiskförsäljaren lämnar Salutorget: ”Varför komma till torget för ett paket fisk när du får allt från ett köpcenter”
31.03.2023 17:03

Estland
Ilves gillade aldrig den finska storebrorsmentaliteten – Estland förstår Ryssland, säger landets förra president
01.04.2023 05:01


Ryssland
Kreml har en plan för Finland, säger expert – ”Högsta prioritet att stoppa Natomedlemskapet”
30.03.2023 05:01
