Svenska Försvarsmakten förbjuder Tiktok i jobbmobiler

Anställda inom den svenska Försvarsmakten förbjuds att ha Tiktok på sina jobbmobiltelefoner.

Anställda inom Försvarsmakten förbjuds att ha Tiktok på sina mobiltelefoner. Arkivbild.
Vera Arhippainenvera.arhippainen@hbl.fi
27.03.2023 15:42
Tiktok, vars moderbolag är kinesiska Bytedance, har mött en ökad oro de senaste månaderna. Anställda inom den svenska Försvarsmakten förbjuds nu att ha den populära appen på sina jobbmobiltelefoner.
Bakgrunden till förbudet är höga underrättelsehot och de säkerhetsrisker som den här typen av appar innebär, enligt den svenska myndigheten.
Förbudet gäller att installera appen på både surfplattor och mobiltelefoner. Om anställda redan har Tiktok på sin jobbmobil ska appen omedelbart raderas, enligt svenska Försvarsmakten.

Redan förbjudet i Finland

Det svenska förbudet resonerar inte över Östersjön eftersom Tiktok redan är förbjuden på den finska Försvarsmaktens arbetstelefoner, förklarar Henrik Gahmberg, informatör vid finska Försvarsmaktens huvudstab.
– Av datasäkerhetsskäl, lägger han till. 

Hur länge har det varit så och vilka är riskerna?

– Det har alltid varit så. Det är ju en kinesisk app och har från första början ansetts att innebära en risk för övervakning.
Ett kinesiskt företag är enligt kinesisk lag skyldiga att bistå landets underrättelsetjänster. Därför anses risken för att de ska plocka ut information både ur bolaget men också om alla som använder appen vara hög. Kina har dock nekat till anklagelserna om övervakning. 

Hur är det med andra sociala medier på försvarsmaktens jobbtelefonen?

– Våra egna arbetstelefoner är inte lämpande för sociala medier. Vi har särskilda telefoner för sociala medier med vilka vi sprider eget material, främst då Instagram, Facebook och Twitter. Men vi håller det skilt från de interna systemen, säger Gahmberg.
– Och Försvarsmakten har inte börjat med Tiktok. 

Fakta | Tiktok

Tiktok är en app där användarna främst skapar och delar korta filmklipp, ofta tillsammans med musik. Tiktok ägs av kinesiska Bytedance, som lanserade appen i Kina 2016 under namnet Douyin.
Tiktok är en av världens snabbast växande sociala medier-plattformar och är speciellt populär bland barn. Exakta antalet användare är svårt att få fram när det gäller sociala medier, men Tiktok uppskattas ha omkring en miljard aktiva användare. Facebook har som jämförelse nästan tre miljarder aktiva användare.
Kinas inflytande över appen och i förlängningen över möjligheten att påverka dess användare har varit föremål för internationell debatt i flera år.
Källa: TT

Inget generellt förbud i Sverige eller Finland

En lång rad länder – däribland USA, Kanada, Danmark, Tjeckien och EU-kommissionen – har på ett eller annat sätt sagt att statsanställda inte bör ha Tiktok eftersom det finns en risk för övervakning.
Enligt Yle har Statsrådets kansli i Finland redan i augusti rekommenderat att Tiktok avlägsnas från arbetsmobiler och -apparater. Men varken Finland eller Sverige har utfärdat något generellt förbud för statsanställda att ha Tiktok i sina jobbmobiler. 

ANDRA LÄSER