91-åriga Rita målar akvareller av HBL:s läsarbilder – "Jag måste ha något att göra under coronakrisen"

Rita Tawast har prenumererat på HBL sedan 1937. På tidningens dagbokssida hittar hon fina bilder att måla av, så hon hoppas läsarna fortsätter skicka in inspirerande fotografier. Bild: Cata Portin

– Jag tänker inte sitta här och göra ingenting. Då coronakrisen slog till och seniorboendet stängde för besökare fattade 91-åriga Rita Tawast penseln efter många års paus. Resultatet är minst en akvarellmålning per dag.

Inga besökare, inga dagliga gruppaktiviteter och inget onödigt umgänge i matsalen eller korridorerna. Coronarestriktionerna i mitten av mars slog hårt mot 91-åriga Rita Tawast som bor på Folkhälsans gruppboende Helenahemmet i Kottby.

– Ska jag sitta här och göra ingenting? Nå nej, tänkte jag, säger den pigga 91-åringen och ringde en bekant som lovade skicka både färger och papper.

– Jag har alltid varit en hobbymålare och föddes med penseln och pennan i hand. Men före den här krisen hade jag inte målat på länge, säger hon och skrattar.

Bild: Cata Portin

På bordet stod då, i mitten av mars, ett fång röda tulpaner i en vas. De blev Rita Tawast första motiv. Rummet i övrigt är ganska litet, och förutom ett fotografi av tvillingsystern Ulla Tawast fanns inte så mycket annat att avbilda. För att få inspiration började Rita Tawast klippa ut läsarbilderna som publiceras på HBL:s dagbokssida och målade av dem.

– Jag tycker om att måla naturlandskap och blommor.

Då produktionen väl var i gång gick inget att hejda hobbykonstnären. I början av augusti var antalet målningar redan uppe i över 150 och en stor del av dem har hängts upp i hemmets matsal så att alla kan beskåda dem.

– Många har frågat om de kan få en så jag har delat ut ganska många. Ett 40-tal hänger här på väggen, men vad ska jag göra med resten, det är väl bara att slänga dem, säger Tawast anspråkslöst.

Målar i dagsljus

Rita Tawast rum vetter mot söder. Hon har därför lärt sig ta vara på dagsljuset och målar alltid då det är ljust. Lampan på bordet ger inte rätta skenet, anser 91-åringen.

91-åriga Rita Tawast har målat ett hundratal akvareller som nu är utställda på Helenahemmet i Kottby. Temat är HBL:s läsarbilder. Bild: Cata Portin

– Jag är väldigt morgonpigg av mig så jag brukar stiga upp vid 6-tiden och börjar måla vid 6.30. Mina ben är ganska dåliga så jag har svårt att gå ut och måla. Därför blir det här vid bordet.

Minst en akvarell per dag brukar det bli, men vissa dagar blir de flera.

– Jag är ganska kvick av mig om jag får inspiration, säger Tawast.

Men så har hon alltid varit fingerfärdig. Tillsammans med sin numera bortgångna syster gjorde de dockor i folkdräkter som ställts ut på bland annat Arbis och Föreningen Brage.

Rita Tawast målar gärna blommor, men också skärgårdslandskap och byggnader. Bild: Cata Portin

Tawast har en lång karriär som barnträdgårdslärare bakom sig, och fick vara kreativ också på jobbet.

– Och så har jag hållit på med scouting, vi reste varje år till Österrike med scouterna. Jag tror det blev 34 gånger, säger hon och rotar i minnet.

På Helenahemmet deltog hon en gång i en målarkurs där man bjudit in en proffskonstnär för att ge goda råd.

– Hon såg på mina målningar och lät mig sedan måla i fred, säger Tawast och skrattar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning