Systrarna von Konow ärvde släktgård med 250 kor strax inför kalvningsäsongen – ”Det var bara att börja jobba”

Ingenting är sig likt på Lahis gård den här våren: de 500 nötkreaturen är sålda eller slaktade, personalen är uppsagd och det växer höstråg på åkrarna där man tidigare odlade vall. De två unga arvtagerskorna Helena och Elisabeth von Konow har under det gångna året snabbt tvingats lära sig hur man driver en anrik gård som varit i släktens ägo sedan 1700-talet.

För ett år sedan fick systrarna Helena och Elisabeth von Konow överta ansvaret för Lahis gård i Valkeakoski efter att deras pappa plötsligt och oväntat dog i en sjukdomsattack. – Han visste allt om gårdens skötsel, det var en slags tyst kunskap som inte finns nedskriven, säger Helena von Konow. 
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
11.03.2023 05:00 UPPDATERAD 11.03.2023 11:11
Marssolen glittrar på snön som täcker både åkrar och sjön Vanajavesis isar i Birkaland. Under snön väntar redan höstrågen, den råg som såddes i höstas, på att vårsolen ska börja värma och smälta myllan så att en ny odlingssäsong kan komma i gång. 
Men det kommer att bli en helt annorlunda sommar på Lahis gård, för korna är sålda och gårdsfolket har flyttat fokus till att odla säd.

ANDRA LÄSER