Hundratals glöggrundafirare evakuerades ut i kylan från nattklubb i Åbo – timmar senare fick de sina jackor

En av efterfesterna till studieevenemanget Glöggrundan fick en abrupt paus när ett brandalarm började tjuta strax innan klockan 01 natten mellan torsdag och fredag. Hundratals deltagare fick lämna nattklubben och vänta utomhus i timmar utan jackor. – Jag fick min jacka först vid halv 4, säger studerande Nanuk Saari.

Studieevenemanget Glöggrundan ordnades den första december. Bildsättningsbilden är inte kopplad till nattklubben i fråga. Genbild.
Anna Björkqvistanna.bjorkqvist@hbl.fi
02.12.2022 08:26 UPPDATERAD 03.12.2022 08:31
Hundratals glöggrundadeltagare skickades ut i kylan när ett brandalarm började tjuta och blinka strax före klockan 01 inne på nattklubben Pryzm i Åbo. En av dem var Noviastuderande Nanuk Saari.
– Jag hade varit ute på frisk luft och skulle ta mig tillbaka in i klubben. Vid garderoben tjöt och blinkade ett larm, säger han. 
Han tog sig in i nattklubben och reagerade på att det var väldigt dålig luft inne i lokalen. Därefter blev hela Glöggrundasällskapet utskickade på gatan i t-skjortor och toppar. Det tog en stund innan alla var ute, sedan var det proppfullt på gatan utanför, berättar Saari. 
Det svenska bandet ”De vet du” uppträdde när larmet gick.

Räddningsenhet på plats

Flera som hört av sig till HBL uppger ett en brandbil var på plats när de kom ut från nattklubben. En räddningsenhet åkte till platsen för att kontrollera situationen, bekräftar räddningsverket i Egentliga Finland. 
– Räddningsenheten granskade lokalen och konstaterade att det inte fanns någon brand, uppger den jourhavande brandmästaren.
Brandmästaren konstaterar att nattklubben agerade helt korrekt när man tömde lokalen på festdeltagarna efter att larmet gick. Larmet utlöstes av ofarliga rökeffekter, enligt Åbo Underrättelser.
Efter att brandkåren lämnat platsen dröjde det länge innan besökarna fick ta sig in. 
– Vi fick väldigt lite info om vad som hände. Väldigt få hade haft turen att få med sig sin jacka ut, säger Saari. 

Väntade i timmar

Han och hans sällskap skulle övernatta på ett hotell i närheten och bestämde sig för att ta sig dit. Saari fick inte med sig sin jacka utan återvände till nattklubben vid tre-tiden på natten. Då köade Glöggrundadeltagare fortfarande efter sina jackor. 
– Jag fick min jacka först vid halv fyra, säger han. 
Personer som hört av sig till HBL uppger samma sak som Saari, att de fått vänta i åtminstone två timmar på att få tillbaka sina jackor. En del tog sig till närliggande pizzerior där de kunde värma sig medan de väntade. 
Mikki Lahtinen, landsdirektör för Rekom Groups som driver baren, beklagar det skedda för Åbo Underrättelser. 
Vi är också själva väldigt besvikna och ska nu väldigt noggrant undersöka vad som hände, säger han. Enligt tidningen var flera brandvarnare trasiga. Också deltagare uppger att många inte hörde larmet.  

Övrigt bra arrangemang

Saari berömmer i övrigt arrangemanget under studieevenemanget. Han studerar till inredningsarkitekt på yrkeshögskolan Novia i Jakobstad.
– Det var min första Glöggrunda. Det var jättebra organiserat och korta köer vid barerna.
Glöggrundan är en barrunda i Åbo för studerande på yrkeshögskole- och universitetsnivå. Efter barrundan fortsätter studerandena till efterfester med musikuppträdanden som ordnas på utvalda nattklubbar i Åbo centrum. 
Åbo Underrättelser var först med nyheten. Artikeln har uppdaterats klockan 11.55
Var du på plats? Vad var det som hände? Berätta för HBL. 

ANDRA LÄSER