Netanyahu tvingas lämna makten efter tolv år

Benjamin Netanyahus tid vid makten är slut. Landets nye premiärminister blir nationalisten Naftali Bennett vars regeringskoalition under söndagen röstades igenom med blott en rösts marginal i Israels parlament knesset.

Jublande israeler i Tel Aviv firar att Israel fått en ny regering och att Benjamin Netanyahu röstats bort efter tolv år som premiärminister.
Siffrorna blev 60 mot 59 – knesset har 120 ledamöter. Majoriteten röstade därmed ja till den åtta partier stora regeringskoalitionen – och maktskiftet i Israel är ett faktum.
– Den nya regeringen representerar medborgare från Efrat till Tel Aviv, från Rahat till Kiryat Shmona, sade Naftali Bennett under ett anförande strax före omröstningen.
Han tillade även att landets arabiska medborgare i koalitionen representeras av Mansour Abbas, ledare för islamistiska Raam, samt representanter från Förenade arablistan.
– Jag skulle vilja tacka Benjamin Netanyahu för att han möjliggjorde detta, tillade han i slutet av anförandet.
Israels nye premiärminister, den 49-årige Naftali Bennett och ledare för högerpartiet Yamina, håller sitt första regeringssammanträde efter att han tillträtt sin post.
Landets nya regering är en brokig skara – från yttersta bosättarkanten till islamister. Den sköra koalitionen är historisk på flera sätt: det är bland annat första gången i landets historia som ett arabiskt parti ingår i en regeringskoalition.

Netanyahu: "Återkommer"

Netanyahu lät inte lika munter som Bennett under det anförande som han gav i samband med den ödesmättade omröstningen.
– Om det är vårt öde att vara i opposition så kommer vi att göra det med huvudet högt tills vi har störtat den här dåliga regeringen, och vi kommer att återkomma för att leda landet på vårt sätt, sade den avgående premiärministern.
Söndagens omröstning innebär att hans tolv oavbrutna år vid makten nu tagit slut.
Den avgående premiärministern Benjamin Netanyahu lovade i ett anförande att han kommer återkomma.
Under de första två åren blir landets nye premiärminister den 49-årige nationalisten Naftali Bennett, techmiljonär tillika ledare för partiet Yamina. Därefter tar Yair Lapid, som leder det mer mittenorienterade partiet Yesh Atid, över posten.
Yair Lapid var finansminister under Netanyahu under 2013–2014.

"Blandande känslor"

Efter beskedet från knesset strömmade tusentals israeler ut på gatorna i bland annat kuststaden Tel Aviv för att fira slutet på Netanyahus långa tid vid makten.
– Bye bye, Bibi! skanderade den jublade folkmassan.
Omröstningen i knesset drog ut på tiden i flera timmar och gick stundtals hett till. När Bennet höll sitt anförande avbröts han flera gånger av parlamentariker som skrek att han var en lögnare och en förrädare, berättar Anders Persson, forskare om Israel och Palestina vid Linnéuniversitetet, som följt omröstningen under dagen.
Anders Persson, lektor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö och expert på Israel-Palestina-konflikten.
– Det var drama in i det sista. Bennett blev avbruten och häcklad så mycket att hans anförande, som skulle ta sju minuter, varade nästan en timme, säger han.

Vad händer med Netanyahu nu?

– Själv uppger han att han kommer att bli en central figur inom oppositionen, och han har gjort politisk comeback tidigare. Men det finns faktorer som talar mot det nu dock, hans ålder är en. Det återstår att se.

Och vad väntar Bennetts regering? Vad blir de stora utmaningarna?

– Att hålla ihop först och främst. Sedan väntar tre stora inrikespolitiska utmaningar: En planerad högerextrem flaggmarsch nästa vecka, frågor om en stor illegal utpost samt huruvida man kommer tillåta pengar från Qatar att gå till Hamas.

På den utrikespolitiska fronten?

– Bennett kommer antagligen få en månads smekmånad av USA:s president Joe Biden, som gissningsvis är glad över att vara kvitt Netanyahu, en politiker som förolämpade honom personligen under hans tid som vicepresident. Men sedan måste han ta ställning till ett eventuellt nytt Iranavtal, något som Bennett under söndagens anförande sade sig vara emot. Vi får se om han behåller den åsikten när han har premiärministerämbetet, säger Anders Persson.

Partierna i regeringskoalitionen

Ultranationalistiska Yamina. Representeras av Naftali Bennett, premiärminister de två första åren.
Det sekulära mittenpartiet Yesh Atid (Det finns en framtid). Regeringens största parti. Representeras av Yair Lapid, inledningsvis utrikesminister, men är planerad att ta över premiärministerposten efter två år.
Högerpartiet Tikva hadasha (Nytt hopp).
Det sekulära högerpartiet Yisrael Beitenu (Vårt hem Israel).
Mittenpartiet Kahol Lavan (Blåvita alliansen).
Det gröna/vänsterorienterade partiet Meretz.
Arbetarpartiet.
Islamsistiska Raam.
Källor: Reuters, AFP, Landguiden/UI

Brokig maktkamp

Benjamin Netanyahu, född 21 oktober 1949 och ledare för partiet Likud, har varit premiärminister i två omgångar, men i sammanlagt sju regeringsbildningar.
Första gången var Netanyahu premiärminister från 18 juni 1996 till 6 juli 1999.
Netanyahu blev åter premiärminister 31 mars 2009.
Vid valet 2 mars 2020 kunde han förbli vid makten i samarbete och med stöd av flera partier och allianser.
Vid det senaste valet den 23 mars i år fick Likud 30 av parlamentet knessets 120 platser. Partiet tappade 7 platser.
Partiet Yesh Atid, med partiledare Yair Lapid, fick 17 platser och blev därmed Israels andra största parti.
Sammanlagt 13 partier och konstellationer fick platser i knesset vid senaste valet.
Benjamin Netanyahu är misstänkt för bland annat mutbrott, bedrägeri och trolöshetsbrott, och står åtalad i flera fall. En första rättegång inleddes i maj 2020, men det kan ta år innan dom faller.
Källor: The Economist, NE

ANDRA LÄSER