Blinken skjuter upp Kinabesök efter ballongkris

USA:s utrikesminister Antony Blinken ställer för tillfället in ett högprofilerat besök i Kina sedan en kinesisk övervakningsballong flugit över amerikansk mark. Kina nekade först till anklagelserna om ballongen, men hävdar senare att den har flugit fel.

USA:s utrikesminister Antony Blinken.
03.02.2023 07:50 UPPDATERAD 04.02.2023 19:51
Den enorma luftballongens framfärd följs av USA:s försvarshögkvarter Pentagon. Ballongens färd har gått över känsliga platser för att samla in information.
Den av USA misstänkta spionballongen fick allvarliga diplomatiska konsekvenser på fredagseftermiddagen. Källor inom USA:s utrikesdepartement meddelade enligt flera nyhetsbyråer att utrikesminister Blinkens viktiga besök i Peking blir flyttad på framtiden på grund av ballongens överflygning.
Blinken skulle ha träffat Kinas ledare Xi Jinping under besöket som skulle ha inletts på söndagen. Mötet skulle vara det första mellan en amerikansk utrikesminister och Kinas ledare på sex år, då relationerna är mycket frostiga mellan de två huvudstäderna.
Men med de senaste amerikanska uppgifterna om en kinesisk spionballong, och blandade svar om ballongens närvaro över amerikansk territorium har fryst relationen mellan länderna.
En ballong på hög höjd över Billings i Montana. USA håller för närvarande på att spåra en misstänkt kinesisk övervakningsballong som har setts i amerikanskt luftutrymme de senaste dagarna.

Flera dagar

Höghöjdsballongen har färdats i flera dagar över norra USA enligt försvarsmaktens presstalesperson Patrick Ryder. En av platserna som ballongen observerats över är delstaten Montana där ett av USA:s kärnvapenansamlingar lär finnas.
USA vidtar åtgärder för att säkerställa att den inte samlar in känslig information, säger Ryder, och tillägger att den amerikanska militären beslutat sig för att inte skjuta ned ballongen, bland annat på grund av risken att ballongrester faller ned på amerikansk mark och kan skada människor.
– För närvarande färdas den på en höjd långt över kommersiell flygtrafik och utgör inte ett militärt eller fysiskt hot mot människor på marken, sade Ryder.

Forskningsballong enligt Peking

Enligt Ryder har liknande händelser med ballonger observerats de senaste åren.
Washington DC har påtalat intrånget för Peking, vars första svar var undvikande och att spekulationer måste följas av fakta.
Men på fredagseftermiddagen kom nya besked från Peking. Kinas utrikesdepartement sade att det rör sig om en civil farkost som utför forskningsinsamling, främst av meteorologisk karaktär.
Enligt det kinesiska uttalandet har ballongen begränsad styrförmåga, och att den ”avvikit långt från planerad kurs” på grund av vindar.
– Det pågår en verifieringsprocess, säger en talesperson för Kinas utrikesdepartement.

Kamera och radar

Enligt en beskrivning från The Guardian kan ballongen ha en utrustning som består av kameror och radarutrustning. Utrustningen drivs med hjälp av solceller, och den färdas med vindar.
Vanligtvis befinner sig ballonger av den här typen på en höjd mellan 24 000 och 37 000 meter, vilket är många gånger högre än den kommersiella flygtrafiken, som sällan flyger högre än 12 000 meter.
Kanada bistår USA i arbetet med att spåra ballongen, meddelar landets försvarsdepartement.
”Kanadensarna är i säkerhet och Kanada arbetar för att garantera säkerheten i vårt luftrum”, säger man i ett uttalande där Kina inte nämns.

ANDRA LÄSER