Oskyddad kaj i Sandviken upprör

Trots Emil Nurmis död förra veckan och tidigare olyckor i Sandviken i Helsingfors står bassängen utan skyddsräcken, staket eller stegar. Staden anser dock att det inte går att förhindra alla olyckor och planerar för tillfället inga konkreta åtgärder.

Bristande säkerhet. Sandvikskajen där Emil Nurmi hittades i söndags har varken skyddsräcken för att förhindra någon från att falla i eller stegar att klättra upp längs med.

Tjugoåriga Emil Nurmi hittades död vid Sandvikskajen i söndags. Polisen misstänker inget brott.

Med nytt hotell, blivande stadsdelen Busholmen och konsertstället Nosturi är Sandvikskajen ett kraftigt befolkat område nära vattnet. Det är dock inte det tryggaste promenadstråket.

Johan Hultkrantz har bott i området i sjutton år och cyklar förbi kajen flera gånger per dag. Han har flera gånger sett ljus och blommor där på grund av tidigare dödsfall. När han såg den nyaste uppsättningen av ljus vid kajen kunde han inte låta bli att kontakta Helsingfors stad.

– Det är alldeles vidrigt. Om man faller i har man två meter att klättra längs en platt stenmur, men där finns inga stegar, rep eller staket. Det enda man kan ta tag i är gummiringar som är där för att se till att båtarna inte krockar med varandra. Båtarna i närheten är också gamla isbrytare och de är så höga att det inte går att klättra upp längs dem ens. Till och med om man är nykter skulle det vara omöjligt att klättra upp själv, säger Hultkrantz.

Han tycker att staden borde ta något ansvar över saken, särskilt när detta inte är första gången en liknande olycka har inträffat.

– I Stockholm har de byggt stängsel och räcken vid motsvarande ställen i staden, varför gör vi inte det här?

På det område där Emil Nurmi hittades består stränderna av höga kajer.

Fler invånare ger säkerhet

Staden påstår att det är svårt att skapa en trygg miljö i området eftersom det finns så många byggarbeten i närområdet.

– Men då området väl står färdigt i framtiden kommer säkerheten att bli bättre, säger Kati Kiyancicek, projektchef för gatuplanering vid Helsingfors stad.

– Fler invånare innebär att det finns fler människor som kan upptäcka om någon håller på att drunkna och slå larm, säger Kiyancicek.

Enligt henne är också upp till var och en som rör sig längs med stranden att vara försiktig och själv ansvara för att man inte trillar i.

Samma budskap har Ville Alajoki, projektchef vid Byggnadskontoret. Men han säger att staden kommer att ta ställning till om det behövs stegar längs med kajen så att folk kan klättra upp ifall de trillar i.

– Visst funderar vi på hurdana säkerhetsåtgärder som behövs, men det här är inget som görs över en natt, på grund av att det har inträffat en olycka. Men det var bra att du ringde. Vi ska se vad vi kan göra åt saken, säger han då HBL ringer upp och frågar om säkerheten för fotgängare och cyklister i området.

Tidigare var det Helsingfors hamn som ansvarade för området, men sedan några år tillbaka ansvarar Byggnadskontoret för kajerna.

Räddningsverkets kommunikationschef Taisto Hakala anser att strand- och hamnområdena i Helsingfors är avsevärt tryggare än till exempel centrum och säger att det inte är möjligt att skapa platser där man kan förhindra alla olyckor.

– Alkoholen brukar vara den överlägset största boven, säger Hakala.

Säkerheten vid kajen är något som oroliga stadsbor har försökt ta tag i. På sociala medier har flera personer kommenterat artiklar om Emil Nurmis olycka angående bristen på räcken och stegar vid kajen vattenområden.

Pekka Sauri, biträdande stadsdirektör på Helsingfors stad, säger också att det inte har varit tal om några konkreta åtgärder efter olyckan.

– Det skulle vara ganska svårt att stängsla in alla byggda stränder i Helsingfors. Detta var en tragisk händelse och staden deltar i de anhörigas sorg.

Flera ljus har tänds vid olycksplatsen.
ANDRA LÄSER