ECB ökar trycket på sedelpressarna för att stärka eurozonens pressade ekonomier

Europeiska centralbanken (ECB) lämnar styrräntan oförändrad. Men för att stärka eurozonen, vars ekonomier pressas hårt av coronaviruset, ökar ECB trycket på sedelpressarna.

Europeiska centralbankens (ECB) chef Christine Lagarde. Arkivbild.
12.03.2020 16:34 UPPDATERAD 12.03.2020 16:38
ECB lanserar ett extra stödköpsprogram och nya omgångar med likviditetslån till bankerna. Men både börsen och räntemarknaden gör tummen ned då de flesta hade räknat med mer stimulans.
Den temporära ökningen av stödköpen uppgår till ungefär 120 miljarder euro och ska pågå till slutet av året. Syftet är att tillsammans med befintliga stödköpsprogram stimulera ekonomin med mer pengar i systemet i en tid av ökad osäkerhet, meddelar ECB.
Till detta mjukar ECB även upp kapital- och likviditetskrav på bankerna, för att underlätta för dem att fortsätta utlåningen trots motvinden från coronaviruset. Vissa krav på säkerheter för att få ECB-lån mjukas också upp.
Stockholmsbörsen har någon timme efter räntebeskedet fallit med över 10 procent i vad som kan bli det största börsraset i modern historia.
Den utökade stödköpsvolymen ligger i linje med vad som väntades, enligt Lauri Hälikkä, ränte- och valutastrateg på SEB. Men att ECB lämnar styrräntan och inlåningsräntan oförändrad tar många på sängen.
– Vi förväntade oss en räntesänkning på 0,1 procentenheter. Det gör förstås ingen större skillnad, men det skulle ha signalerat att de kan sänka räntan. Nu ser det ut som att de inte har någon ammunition kvar, säger Hälikkä.
– Som signal till marknaden ser det inte så bra ut. Det är en besvikelse, tillägger han.
Hälikkä tror inte att ECB har nått sin räntebotten, men tolkar reaktionen på marknaden som att detta är en bild som börjar sprida sig.
Enligt Hälikkä står detta agerande i kontrast till hur USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) har agerat, med sin oväntade räntesänkning förra veckan – som dessutom har följts av räntesänkningar från centralbankerna i Kanada, Australien och Storbritannien.
Agerandet från ECB, med den nytillträdda chefen Christine Lagarde, ligger med torsdagens räntebesked nära den linje som riksbankschefen Stefan Ingves gått ut med, senast i en utfrågning i riksdagens finansutskott tidigare i veckan.
Riksbankens nästa inplanerade räntemöte äger rum den 28 april, men Ingves har flaggat för att direktionen är redo att fatta penningpolitiska beslut före det vid behov.
– Vi tror inte det blir en räntesänkning från Riksbanken, utan att de fokuserar på tillgångsköp.

Pressar ECB-beskedet på Riksbanken att agera?

– Det är svårt att säga. Men vi tror att Riksbanken kan leverera innan nästa möte, alltså vilken dag som helst.

ANDRA LÄSER