Krönika: Sällskapet är inte den skarpa kulturkritik som efterfrågas i Donnerdebatten

I diskussionen kring Rafael Donner och podden Sällskapet har vass kulturkritik efterlysts av samtliga debattörer. Men hur skapas förutsättningarna för det i Svenskfinland? Ylva Perera tror svaret stavas resurser, tillit och något så flummigt som kärlek.

Både Svenska Yle och dess kritiker har lyft vikten av en modig och vass kulturkritik i Svenskfinland efter Rafael Donners (uppe t.v.) kritik av hur han omtalades i podden Sällskapet (nere t.v., programledare Kia Svaetichin). Ylva Perera funderar på vad en vass och modig kulturkritik riktigt är, med hjälp av 1700-talspoeten och kritikern Thomas Thorild (t.h.).
Ylva Pereraylva.perera@hbl.fi
28.01.2023 18:08 UPPDATERAD 30.01.2023 08:56
I de senaste veckornas diskussioner om det som vi kan kalla ”Donner versus Sällskapet” har vikten av skarp och orädd kulturkritik framhållits av flera debattörer.
Detta som reaktion på Svenska Yles val att editera om kulturpodden Sällskapets avsnitt (12.1 2023) efter kritik av Rafael Donner, som menade att det förekom faktafel och osakligheter gällande hur han och hans familj omtalades i poddens diskussion om ”nepo babies” (ärvda privilegier i kulturbranschen), där Donner fick tjäna som finlandssvenskt exempel på basen av den nypublicerade realityserien Längtan till landet. 
Svenska Yles ansvariga utgivare Johanna Törn-Mangs gav Donner rätt i att avsnittet innehöll ”problematiska passager”, och podden klipptes om med hänvisning till Yles egna etiska regler. Beslutet fick snabbt kritik av debattörer som anklagar Yle för godtyckligt beslutsfattande och bristande transparens (se till exempel Salla Aldrin SalskovHBL 18.1, Laura KlingbergFRLGT 19.1, Dan Lolax Journalisten 20.1).

ANDRA LÄSER