Posten flyttade tillbaka till Posthuset

Posthuset i centrala Helsingfors har stått utan postkontor i ett drygt år, men inte nu längre. På måndagen öppnade posten igen i det gamla kontoret.

Kommersen har inte låtit vänta på sig. Det är full rulle inne på det nya postkontoret i Posthuset.
Att posten är tillbaka i Posthuset har en enkel förklaring. Här är det smidigt att hämta och posta paket, brev och vykort.
På grund av Posthusets storlek har det många adresser, men lättast hittar du huset på Mannerheimplatsen 1.
– Under coronapandemin har vi sett en nästan exponentiell ökning av näthandeln. Det här var ett av de mest efterlysta ställena för oss att öppna på, det är precis intill alla trafikförbindelser. Våra kunder har varit hur glada som helst, säger Petra Lilius som är projektansvarig för bland annat det nyöppnade kontoret.

Finns det en viss charm med att vara tillbaka i huset?

– Absolut, vi har ju en historia här sedan 1938, något som vi också har framhävt. Vi har alldeles ljuvliga fotografier med faktarutor som vi fått från Postmuseet.
Postmuseet finns i Tammerfors, men om man besöker det nyöppnade kontoret får man en liten dos av Finlands posthistoria. Dessutom säljs profilprodukter, som till exempel tygpåsar med tryck från gamla goda tiden.
Arvet förmedlas även genom möbler i funktionalistisk stil. Det är ett modernt kontor med en klar nick till det förflutna.

Anrikt kontor

På grund av Posthusets storlek har det många adresser, men lättast hittar du huset på Mannerheimplatsen 1. Huset ägs av Ömsesidiga Pensionsförsäkringsbolaget Ilmarinen.
Det är byggt i funktionalistisk stil och ritat av Kaarlo Borgin, Jorma Järvinen och Erik Lindroos. Huset stod färdigt 1938.
Posti Group flyttade slutligt ut ur huset i juli 2020. Postis verksamhet i huset hade successivt avvecklats under 2010-talet.
Posti Group meddelade i augusti 2021 att man åter öppnar ett postkontor i huset. Man slog upp dörrarna den 22 november 2021.

På vilket sätt är det här ett modernt postkontor?

– För det här konceptet lånade vi ganska mycket av de erfarenheter vi fått från Box by Posti på Centralgatan.
Det är ett annat projekt Lilius varit ansvarig för. Det handlar om ett postkontor som är skräddarsytt för näthandel och öppnade i november 2019. Där finns bland annat provrum, vilket betyder att man kan prova och skicka tillbaka kläder utan att bära hem paketet.
Petra Lilius han ansvarat för öppningen av det nya postkontoret. Enligt Lilius kommer julkommersen snart i gång. – Vi börjar förbereda oss för julen redan efter midsommar. Det betyder att vi talar tomtar när alla andra sjunger runt kransen, säger hon.
– Av dem som kommer och hämtar paket från boxarna öppnar 70 procent paketen på plats. Det betyder att stora mängder kartong och lådor blir hos oss.
Alla emballage kastas inte bort. Från postens sida tar man bort personlig information och låter andra kunder gratis återanvända lådor och kuvert. I det nya kontoret hittar du återanvändningsstationen vid presentpappret.
– Det som är speciellt för det här kontoret är fusionen mellan självbetjäning och personlig betjäning.

Återöppningen

En av de kunder som är synnerligen nöjd över att posten är tillbaka är Vivi-Ann Rehnström. På måndagseftermiddagen kommer hon till kontoret för att köpa frimärken och ge en amaryllis till personalen.
– Jag är så glad att de är tillbaka i Posthuset. Här brukade jag köpa mina julfrimärken. Tidigare var det ofta äldre människor som stod bakom disken. Det var helt klart personer som hade finska som modersmål men de hade en positiv inställning till svenskan. Jag vill också passa på att berömma betjäningen här i dag som gick på svenska, säger hon.
Ole Sundkvist säger att kontoret i Posthuset är smidigt för honom som jobbar i Kampen. Han säger sig ha varit lite osäker om kontoret fanns kvar eller inte. – Jag hade ju lite tur nu när jag kom hit samma dag som de öppnar, säger han.
Ole Sundkvist har jobbat på distans under pandemin och inte ofta besökt centrum. Därför var han lite osäker på om det fanns ett postkontor i Posthuset eller inte. I sitt jobb måste Sundkvist skicka fysiska intyg, vilket även är dagens ärende.
– Vi har kontor i Kampen och därför har det här tidigare varit lite av ett standardpostkontor. Jag skulle i själva verket sköta det här för två veckor sedan, men då var det strul med printern, säger han.

ANDRA LÄSER