Andrew Cuomo skäms och ber om ursäkt – men avgår ej

Delstaten New Yorks guvernör Andrew Cuomo anklagas för sexuella trakasserier och mobbning av medarbetare. Men han tänker inte avgå från sin post.

Delstaten New Yorks guvernör Andrew Cuomo på en presskonferens på onsdagen där han ber om ursäkt om han betett sig olämpligt mot tidigare medarbetare som anklagar honom för mobbning och sexuella trakasserier.
Det slår Andrew Cuomo fast vid sitt första offentliga framträdande sedan anklagelserna blev kända.
Guvernören ber samtidigt om ursäkt för den "smärta" han åsamkat och tillägger att han nu förstår att han agerat på ett sätt som fått människor att känna sig "obekväma".
– Det var oavsiktligt. Och jag ber uppriktig om ursäkt. Jag känner mig förfärlig. Ärligt talat skäms jag. Och det är inte lätt att medge, säger den 63-årige guvernören.
Inledningsvis var det två tidigare medarbetare som i förra veckan anklagade Cuomo för sexuella trakasserier. Han förnekade allt men valde att att be chefen för New Yorks justitieministerium att ihop med chefsdomaren i en appellationsdomstol ge en advokat i uppdrag att genomföra en oberoende utredning.
Sedan dess har ytterligare en kvinna trätt fram och hävdat att guvernören betett sig otillbörligt mot henne.
Cuomo säger nu att han helt och fullt kommer att samarbeta med utredningen. Samtidigt vädjar han till delstatens invånare att invänta utredningens resultat innan de drar några
Guvernör Andrew Cuomo är en av USA:s mest välkända politiker från Demokraterna. Hans popularitet sköt i höjden under coronapandemins början. Men på senare tid är han allt mer ifrågasatt, till exempel för höga dödstal på delstatliga vårdhem.
ANDRA LÄSER