Finlandssvenska Robin Hund & Hans glada orkester vann en Emmastatyett

Musikgruppen Robin Hund & Hans glada orkester vann pris på Emmagalan på lördagskvällen i kategorin barnalbum. Det var första gången som en finlandssvensk barnorkester vann en Emma. Mannen bakom Robin Hund heter Tomas Järvinen och Bob Katt spelas av Henrik Strang.

Robin Hund & Hans glada orkester vann en Emmastatyett för årets bästa barnalbum. Det är Tomas Järvinen och Henrik Strang som står bakom den populära barnorkestern.
Emmagalan är den finländska musikbranschens största årliga prisutdelning. Gruppen Robin Hund & Hans glada orkester var nominerade i kategorin barnalbum. De tävlade emot Höpinätötterö, Liikkuva Laulureppu och Mari Kätkä, Ulla Piispanen, Tuomas Kesälä och Esa Heikkilä. I år var första gången som en finlandssvensk barnorkester vann en Emmastatyett.
– Att vara den första orkestern nominerad för en Emma var redan fint, men att vinna priset är otroligt! Det är inte lätt att göra sig hörd i dagens nyhetsflöde, så vi hoppas att den här utmärkelsen smittar av sig på finlandssvenskt håll, skriver gruppen i ett pressmeddelande.
Robin Hund & Hans glada orkester är ett tvåspråkigt band som spelar barnmusik för hela familjen. Gruppen grundades 2012 har släppt sex skivor. Den nyaste skivan heter Alla ropar ett hej! Orkestern har också gett ut en ljudbok och deltagit i Folkhälsans mobbningsförebyggande arbete inom idrott.
– Publiken brukar beskriva vår musik som svängig och rytmisk. De fyndiga och roliga texterna brukar få även de minsta barnen på gott humör, skriver gruppen i ett pressmeddelande.
Tomas Järvinen är kulturproducent, magister i konstförvaltning, doktorand vid Sibelius-Akademin och jobbar som verksamhetsledare vid Finlands Svenska Ungdomsförbund. Henrik Strang är pedagogie magister, klasslärare och musiker. Båda två har musicerat i 20 år.
Emmagalan ordnades för 32:a gången och i år delades priser ut i 19 olika kategorier. Antti Tuisku vann popkategorin med skivan Anatude. Årets nykomling var Leo och årets band Haloo Helsinki.

ANDRA LÄSER