Dyslexi kan orsaka problem i arbetslivet – "Min hjärna fungerar helt enkelt lite annorlunda"

Många vuxna har dyslexi utan att veta om det – nu uppmärksammas problemen så många tampas med i arbetslivet.

Problem med att ta till sig ny information på jobbet kan ibland bero på dyslexi.
Den internationella dyslexiveckan firas kommande vecka. I år ligger fokus på lässvårigheter i arbetslivet, ett fenomen det enligt Förbundet för all inlärning inte finns tillräckligt mycket kunskap om.
Hela 5–10 procent av vuxna i arbetsför ålder beräknas ha problem med läsandet på jobbet, både bland lågt och högt utbildade.
Jenni Janakka som arbetar med både tal och skrift har lärt sig att förstå sin dyslexi bättre.
– Det är inte frågan om någon brist som hindrar mig från att processa information. Min hjärna fungerar helt enkelt lite annorlunda än många andras hjärnor, säger hon i ett förbundets pressmeddelande.
Dyslexi kan göra det svårare att ta till sig nya saker eller ta till sig föränderliga arbetsuppgifter. En del klarar sig utan stöd, en del blir överansträngda och en del vet inte ens att de lider av dyslexi.
– Om man inte lägger märke till problemet och arbetstagaren blir utan hjälp kan det leda till utmattning, sjukfrånvaro, till och med marginalisering ur arbetslivet, säger Riikka Marttinen, expert vid förbundet, i pressmeddelandet.
Dyslexi kan också föra med sig många positiva egenskaper och enligt förbundet jobbar många dyslektiker inom en kreativ bransch.

ANDRA LÄSER