Juristen svarar: Hjälp, mina inkomster listas kanske i medierna – vad kan jag göra?

Många vill inte se sina inkomster offentliggjorda i medier. Man kan be om att inte finnas med på de listor som skatteverket sammanställer över personer med mera än 100 000 euros årsinkomst , men ett färskt rättsfall gör att medierna ändå kan publicera inkomstuppgifterna.

08.10.2022 17:12 UPPDATERAD 08.10.2022 18:54
FRÅGA: Jag och min man har i januari 2022 sålt vårt gemensamma företag efter flera framgångsrika år. Vi fick vardera ett sjusiffrigt belopp. Därefter har vi vardera gett i gåva till våra tre barn några hundra tusen euro per barn. Vi har redan betalat skatten på överlåtelsevinst för försäljningen, och våra barn har betalat gåvoskatt för gåvorna. Nu har det uppstått ett litet problem. Vi har under tidigare år levt relativt sparsamt och inte tagit ut höga löner ur bolaget. Tidigare har vi inte synts på tidningarnas listor över höginkomsttagare. Våra inkomster är ändå så höga år 2022 att vi båda utan tvekan kommer att vara de två största inkomsttagarna i vår hemkommun. Likaså har ju våra barn erhållit stora gåvor. Kan vi på något vis undvika att våra inkomster och gåvorna blir offentliga, eller att uppgifterna publiceras i finska tidningar? Vi vill inte att våra släktingar, vänner, grannar och bekanta ska få veta om våra inkomster, dels för att vi inte vill skryta och dels för att vi tror att detta kommer att inverka negativt på våra vänskapsband. Snälla, finns det något vi kan göra?
Låg profil

SVAR: Finland är ett av de få länder i världen där inkomstuppgifter är offentliga. Många andra länder anser att skatteuppgifter är strikt konfidentiella.

ANDRA LÄSER