Lättare att navigera hälsosamt och tystare i stadstrafiken

Green Paths heter färdplaneraren som ritar upp inte den kortaste rutten, utan alternativa rutter som beaktar den bästa luftkvaliteten eller tystare miljöer i grönområden. Det kan underlätta för pendlaren att göra jobbresan behagligare.

Green Paths heter färdplaneraren som ritar upp inte den kortaste rutten, utan den hälsosammare och tystare rutten.
Peter Buchert
26.09.2020 09:11 UPPDATERAD 26.09.2020 09:41
När vi ska ta oss från ett ställe till ett annat i huvudstadsregionen finns färdplanerare som på nolltid tar fram den kortaste eller den snabbaste rutten. Tjänsten Green Paths utökar utbudet med en variant som beaktar bullernivåer och luftföroreningar, utan att pruta för mycket på promenad- eller cykeltid från start till mål.
– De som redan testat tjänsten säger att de längtade efter något i den här stilen redan innan de visste att vi utvecklade den. Det gäller också för personer som känner huvudstadsregionen väl, säger forskaren Age Poom vid Digital Geography Lab vid Helsingfors universitet som utvecklat appen.
Hon påpekar att den egentligen inte är en utpräglad mobilapplikation utan ett webbaserat verktyg som fungerar lika bra på dator. Inte heller är det en kommersiell produkt som söker maximera antalet användare, utan ett redskap för dem som vill ha tips om hur man kan navigera hälsosammare i huvudstadsregionen.
Redan i torsdags när tjänsten lanserades hade den nästan 1 500 aktiva användare.
– De flesta lägger märke till trafikbuller, folk har inte lika lätt att identifiera variationer i luftkvaliteten. Bortsett från damm och avgaslukter som man lätt lägger märke till finns det mycket annat som påverkar luftkvaliteten, säger Poom.
En skärmavbild från tjänsten visar alternativa cykelrutter från HBL:s redaktion till Björkholmen intill Drumsö. Den snabbaste rutten tar 21 minuter. Den föreslagna rutten med prickar är 3 minuter längre, men reducerar den genomsnittliga bullernivån med 49 procent. Med ett klick till kan man prioritera luftkvalitet i stället för bullernivå.
Eftersom huvudstadsregionen utgörs av gator med trafikstockningar men också av en hel del grönområden insprängda däremellan varierar luftkvaliteten lokalt ganska mycket. Så här års är den generellt god överallt, men i synnerhet på vårvintern är skillnaderna stora. Då kan ruttvalet ge väldigt olika hälsoeffekter, men klassiska färdplanerare beaktar inte detta.
– Även om man känner till rutter i huvudstadsregionen kan det vara svårt att hitta den hälsosammaste, men nu finns ett verktyg som främjar hälsa och välmående bland dem som rör sig i stadstrafiken, säger Age Poom.
Tjänsten utnyttjar Meteorologiska institutets realtidsinformation om luftkvaliteten och Finlands miljöcentrals och kommunernas uppgifter om den genomsnittliga bullernivån vid vägar och gator. Färdplaneraren fungerar på finska och engelska i Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla.

ANDRA LÄSER