Flera döda i cyklonen Batsirai

Minst sex personer har omkommit och tiotusentals har tvingats fly sina hem i samband med att cyklonen Batsirai dragit in över Madagaskar. Och problemen väntas fortsätta med regnmängder som befaras orsaka översvämningar.

En man i Antananarivo i Madagaskar vidtar säkerhetsåtgärder för att skydda sitt hem mot Batsirai.
06.02.2022 17:12 UPPDATERAD 07.02.2022 11:17
Uppgifterna om de sex omkomna och de nära 48 000 människor som tvingats fly kommer från Madagaskars katastrofmyndighet.
Batsirais vindstyrka har halverats sedan den drog in över Madagaskar i går kväll, enligt landets meteorologiska institut.
Vindstyrkan uppgår nu till drygt 22 meter per sekund, enligt Madagaskars meteorologiska institut.
De svagare vindarna innebär dock inte att faran är över, varnar institutet, som flaggar för att översvämningar kommer att drabba delar av landet till följd av de omfattande nederbördsmängderna.

Sökte skydd i betongbyggnad

Batsirai svepte in över staden Mananjary runt klockan 20 i går. Blott en halvannan timme senare rapporterades det att 27 000 människor hade flytt sina hem, en siffra som alltså nästan dubblerats sedan dess.
I staden Vatomandry, 30 mil norr om Mananjary på den afrikanska önationens östra kust, sökte omkring 200 personer inför Batsirai skydd i en betongbyggnad, där de blev inhysta i ett rum.
På flera av stadens hus syntes sandsäckar som de boende lagt ut i syfte att skydda sin egendom mot cyklonen.
Thierry Louison Leaby, civilsamhällesledare i staden, uttrycker oro över att vattnet stängts av i Vatomandry till följd av Batsirai.
– Människor lagar mat med smutsigt vatten, säger han.

Kommer efter stormen Ana

Batsirai kommer kort efter den tropiska stormen Ana, som drabbade drygt 131 000 personer i Madagaskar när den drog in i slutet av januari.
Enligt FN:s livsmedelsprogram (WFP) kan omkring 595 000 människor komma att påverkas direkt av cyklonen och ytterligare 150 000 mista sina hem som orsak av efterföljande jordskred och översvämningar. Ovädrets verkningar väntas leda till brist på färskvatten.
– Vi är väldigt oroade, sade Pasqualina Di Sirio, chef för WFP:s verksamhet i Madagaskar, vid en digital pressträff.

ANDRA LÄSER