Caesarsallad

Romansallad och skivade tomater är grunden till en klassisk caesarsallad. Men det bästa är nog ändå dressingen.

Det är dressingen som gjort caesarsalladen till en världskändis.
För 4 personer, 20 minuter
2 huvuden romansallad
3 mogna tomater
2 msk klippt gräslök
1 dl hyvlad parmesanost
Till dressingen:
1 ägg
1 msk vitvinsvinäger
1 knapp msk sardellpasta eller mosad sardell
1 vitlöksklyfta
1 msk fransk senap
1 dl olivolja
salt och svartpeppar
Att äta till:
6 skivor vitt matbröd
2-3 msk olivolja
Gör så här:
1. Koka ägget högst två minuter. Knäck det i en skål och finfördela det med stavmixer eller kraftig visp. Lägg i allt utom oljan och vispa samman. Tillsätt sedan oljan i fin stråle och arbeta in den till slät dressing. Smaka av med salt och peppar.
2. Lägg upp romansalladen och tunna skivor tomat på tallrikar. Hacka gräslök och strö över. Ringla över dressingen och avsluta med hyvlad parmesanost. Tips! Riktigt tunna skivor får man med vanlig potatisskalare.
3. Servera med små sockerbitsstora vita brödbitar stekta i olivolja. Låt pannan vara ordentligt het så brödet får en knaprig yta utan att suga upp för mycket olja.

ANDRA LÄSER