Sverige väntas bli slutkandidat till OS 2026

På tisdaf kväll röstar IOK:s 95 medlemmar fram slutkandidaterna till att arrangera OS 2026.Sverige, tillsammans med Lettland, väntas bli ett av tre möjliga alternativ att få arrangera vinterspelen.– Vi har ett starkt koncept, säger OS-bolagets vd Richard Brisius.

09.10.2018 16:53 UPPDATERAD 10.10.2018 09:10
Tillsammans med Calgary, Kanada, och Milano/Cortina d'Ampezzo, Italien, rekommenderades den svenska kandidaturen redan i förra veckan av Internationella olympiska kommitténs styrelse.
I kväll finsk tid tas beslutet i Buenos Aires, Argentina, när IOK:s 95 medlemmar röstar i frågan kring vilka orter som ska få chansen att arrangera vinter-OS 2026. Den så kallade dialogfasen övergår till kandidatfas.

"Bra för Sverige"

– Vi uppfattar att vi kan genomföra spelen på ett sätt som passar väldigt bra för det nya sättet att arrangera OS och Paralympics och på ett sätt som passar väldigt bra för Sverige, säger OS-bolagets vd Richard Brisius och syftar till Agenda 2020.
Sveriges OS-ansökan har en budget på 1,4 miljarder euro varav motsvarande 900 miljoner euro skjuts in från IOK. Däremot har den svenska delegationen ännu inte en statlig säkerhetsgaranti – allmän säkerhet på gator och torg – i och med det osäkra politiska läget efter riksdagsvalet.
Om tre månader ska Sverige senast ha lämnat in sin ansökan.

ANDRA LÄSER