SFV frågade inte sina ekonomiska experter om råd

Svenska folkskolans vänners beslut att renovera en patriciervåning åt sin kanslichef Johan Aura väcker protester och förundran. SFV:s styrelse rådfrågade inte sitt förvaltningsråd om det är klokt att binda flera miljoner i en tjänstebostad åt chefen.

Lyxbostad. Svenska folkskolans vänners beslut att renovera en bostad på 289 kvadratmeter som tjänstebostad för sin kanslichef väcker förundran. Styrelsen frågade aldrig sin ekonomiska expertis i förvaltningsrådet om det är förnuftigt att binda flera miljoner av föreningens kapital i en extravagant tjänstebostad.
Svenska Folkskolans vänner har ett förvaltningsråd som fungerar som rådgivande organ i placerings- och kapitalförvaltningsfrågor för SFV:s styrelse. I förvaltningsrådet sitter tre ekonomiska experter med bakgrund i finansvärlden: Peter Storsjö är ordförande och de två andra medlemmarna är Kim Lindström och Jarl Sved.
Svenska Folkskolans vänners ordförande Per-Edvin Persson försvarade i lördagens HBL arrangemanget med den påkostade tjänstebostaden med att han inte ser några problem med saken och menade att SFV håller sig till det som är kutym.
Persson sade också att SFV som förening har ett ansvar att förvalta förmögenheten på ett rationellt sätt för att få en god avkastning som kan användas för de ändamål som stadgarna säger.
Men nu visar det sig att kapitalförvaltningsexperterna i SFV:s förvaltningsråd aldrig hade en chans att ta ställning om det var förnuftigt att binda flera miljoner euro i en tjänstebostad åt kanslichefen. Förvaltningsrådet fick veta om arrangemanget via HBL.
– Det skulle ha varit till fördel om förvaltningsrådet hade tillfrågats i förväg, säger Peter Storsjö.

Oker-Blom: SFV måste backa

Jan D. Oker-Blom som är vd för affärsängelnätverket Fiban och tidigare arbetade som finansieringschef på Aktia, hör till dem som är starkt kritiska till SFV:s beslut.
– I och för sig tycker jag att löner får vara höga och människor får gärna för min del leva extravagant – om det är frågan om privata pengar och belöningarna är i vettig proportion till företaget. Men tyvärr är SFV:s balans bara cirka 100 miljoner euro och beviljade bidrag och stipendier cirka 3 miljoner euro per år. I ljuset av det är en 3,5 miljoner euros tjänstebostad plus en hög lön orimligt, skriver Oker-Blom på Facebook.
Han fortsätter och säger att det här handlar om allmännyttig verksamhet där det inte finns några operativa intäkter och påminner om att SFV är en förening som lever på avkastningen av pengar som välmenande människor har donerat.
– Då det dessutom handlar om en organisation som har sparat och skurit ner i flera år är det enda alternativet att SFV backar. Annars påverkas trovärdigheten för hela det finlandssvenska kulturkapitalet.
HBL ringer upp Oker-Blom som säger att han skrev inlägget eftersom han vill ha en diskussion om hur de finlandssvenska fondpengarna borde förvaltas så att det uppfattas som moraliskt rättvist.
– Vi borde också fråga oss vilken nivå på egenvinningen som är acceptabel i administrationen av det finlandssvenska kapitalet. Var är den pliktskyldiga inställningen att man är satt att förvalta ett kapital i det allmännas namn? Vill man verkligen maximera sin inkomst borde man i första hand söka jobb inom den privata sektorn.

SFV:s hedersordförande: Det verkar märkligt

Svenska Folkskolans vänners hedersordförande Ann-Mari Häggman hade inte heller hört om arrangemanget med Auras tjänstebostad förrän hon läste om saken i HBL.
– Det verkar märkligt men jag vill inte ta ställning ännu. Jag väntar på att styrelsen ska komma hem från sin resa till Kanada och redogöra för hur de har tänkt, säger Häggman.

ANDRA LÄSER