Lilla Teatern med om att vaska fram nordisk musikalpotential

Ett samnordiskt projekt utmanar musikallöften att arbeta fram morgondagens nya musikalverk.

Lilla Teatern är huvudman i Finland för projektet Den nordiska rösten, som vill få fram nya nordiska musikaler.
12.04.2021 10:59 UPPDATERAD 12.04.2021 14:22
Var är de stora nordiska musikalerna, frågar sig projektet Den nordiska rösten, en samnordisk fortsättning på projektet Musikalplattform, som genomfördes i Sverige 2017–20. Lilla Teatern är projektets huvudman i Finland och övriga medverkande är Östgötateatern och Smålands Musik & Teater från Sverige samt Musikteaterforum och Musikteaterhögskolan från Norge.
Projektet inleds med öppen efterlysning av idéer. Ansökningstiden inleds den 12 april och pågår till den 31 augusti. I första hand välkomnas svenskspråkiga alster men även finskspråkigt och flerspråkigt material beaktas.
Själva projektet är tvåårigt. En jury väljer bland idéerna och sedan bearbetas utvalt material i workshoppar, där proffs hjälper upphovsmakarna att slipa och vidareutveckla sina verk. Målet är att stöda upphovspersonernas skaparprocess och på sikt öka utbudet av nyskriven nordisk musikal. Projektet finansieras av Nordisk kulturkontakt och Nordisk Kulturfond.
"På Lilla Teatern är vår målsättning att skapa minst en musikteaterproduktion om året och i framtiden mer nyskriven musikal. Vi ser fram emot att vara med och utveckla det nordiska musikalfältet", säger Jakob Höglund, Lilla Teaterns konstnärliga ledare i ett pressmeddelande. Han ser också teaterns nära koppling till Finlands största musikalscen, Helsingfors Stadsteater, som en tillgång.

ANDRA LÄSER