Björn Wahlroos avgår som ordförande för Nordea

Dagen efter ett svagt bokslut och efter åtta år som styrelseordförande lämnar nu finansmannen Björn Wahlroos Nordea. Sampos nyutnämnda vd tar över.

Björn Wahlroos.
"Björn Wahlroos har informerat nomineringsrådet om sin avsikt att lämna sitt styrelseuppdrag i Nordea Bank Abp", skriver Nordea i ett pressmeddelande inför finanskoncernens bolagsstämma.
Torbjörn Magnusson föreslås ersätta honom som styrelseordförande. På onsdagen offentliggjordes att Magnusson har utnämnts till koncernchef för Sampo från 2020. Han efterträder Kari Stadigh som går i pension.
Magnusson är i dag vd för bland annat If och blir nu styrelseordförande för försäkringsbolaget. Han bli därmed ordförande för två av Sampos största affärsverksamheter.
Sampo äger 21 procent av aktierna i Nordea. If är Sampos dotterbolag.
– Jag är stolt över att jag har fått styra Nordea genom stora reformprogram, men nu vill jag hämta ny energi för att verkställa programmen. Ur Sampos perspektiv är utnämningen av Torbjörn Magnusson rätt sätt att organisera koncernen, säger Wahlroos i ett pressmeddelande.
I och med att Magnusson föreslås bli Nordeas nya styrelseordförande behåller Sampo greppet om Nordea, konstaterar Robin Rane, analytiker på Kepler Cheuvreux.
– Det tyder på att Nordea kommer att vara kvar i sfären.
Bolagsstämman i Nordea hålls den 28 mars.
Den svenska finansmannen Christer Gardell som genom sitt Cevian Capital har köpt in sig i Nordea har varit mycket kritisk till Nordeas resultat. Bokslutet presenterades på onsdagen.
– Tiden för ursäkter är förbi. Nu måste ledningen och styrelsen leverera, skrev Gardell i en kommentar till nyhetsbyrån Reuters.
Han vidhåller ändå nu i en skriftlig kommentar till Dagens industri att Cevian inte har petat Wahlroos från posten.
– Nalle har valt att fokusera på rollen som ägare och ordförande i Sampo och tycker nog att det är lämpligt att låta sin nya vd få fullt ansvar för sin viktigaste tillgång: Nordea.
Cevian har 2,3 procent av kapital och röster i Nordea.
Sampos bokslut presenterades på onsdagen. Resultatet för hela fjolåret sjönk från 2 482 miljoner euro till 2 094 miljoner. För årets sista kvartal steg resultatet före skatt jämfört med året innan från 436 miljoner euro till 451 miljoner.

ANDRA LÄSER