Ida Olsonen får FSSMF:s dirigentpris: ”Jag är tagen och glad”

Dirigenten Ida Olsonen har tilldelats årets Långbackapris, Finlands svenska sång- och musikförbunds dirigentpris. Prissumman är 2 000 euro.

Ida Olsonen tilldelas Finlands svenska sång – och musikförbunds dirigentpris.
Niclas Lönnqvistniclas.lonnqvist@hbl.fi
20.12.2022 16:32 UPPDATERAD 21.12.2022 15:05
Ida Olsonen är en av de allra främsta i Finland när det gäller rytmisk körmusik. Med en musikalisk bakgrund i mindre vokalensembler har hon på senare tid tagit sig an också större körer och spridit sitt kunnande inom hela FSSMF, bland annat genom körworkshopar i Finlands svenska damkörsförbund, och som en erfaren kursledare i rytmkör-sammanhang”, står det i prisjuryns motivering.
Ida Olsonen är utbildad musikpedagog vid Sibelius Akademin och har en magisterexamen från Det Jyske Musikkonservatorium i Danmark i vokalledarskap och rytmisk kördirigering. Hon är mycket nöjd över att hon tilldelats priset.
– Det är fint att få utmärkelsen och jag var mycket överraskad när jag fick höra nyheten. Jag är tagen och glad, säger Olsonen.
Olsonen kan blicka tillbaka på ett spännande år med utmaningar och nya möjligheter. Efter att hon jobbat på deltid och samtidigt varit hemma med sitt barn har hon nu gått in för att jobba heltid.
– Det är orättvist att lyfta fram en produktion som jag hållit på med i år eftersom alla är fina. Men kanske det mest utmanande för mig har varit att jobba med damkören Philomela som är en finskspråkig kör. Jag har fått göra deras julkonserter där vi har gjort en kombination av Tove Janssons novell Jul ur Bildhuggarens dotter och julmusik. Det är första gången jag har jobbat med en längre skönlitterär text som konstnärlig stomme för en konserthelhet. Att planera helheten har varit en ny upplevelse och ett experiment för mig.
Olsonen kan också se fram emot ett arbetsdrygt år 2023.
– Jag börjar som dirigent för Evivakören i januari och det blir roligt. Jag är glad för att få möjligheten att leda kören. Det är en kör som mångsidigt sjunger olika genrers musik. Jag har de senaste åren specialiserat mig på rytmmusik så jag är bara glad över att få vidga mina vyer, säger Olsonen.

Ida Olsonen dirigerar Philomelakören vid deras konsert i Gamla kyrkan i Helsingfors den 22.12, kl 19.

Artikeln uppdaterad 21.12, kl. 14.40 med kommentarer av Ida Olsonen.

ANDRA LÄSER